Ara i tot l’any, productes km 0 del Montsià

De mar i de muntanya, el territori ofereix una ampla varietat gastronòmica per als paladars més exquisits

14 diciembre 2020 17:32 | Actualizado a 18 diciembre 2020 17:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Mar i muntanya: així és el Montsià, una comarca de caràcter marcat, també a la seua gastronomia. I és que la varietat de productes gastronòmics que ofereix el territori és excepcional: des del preuat arròs i oli del Montsià, passant pels reconeguts llagostins i musclos i continuant per la rica horta i els fruits de la terra: hortalisses com la carxofa, cítrics com les taronges i les mandarines... No cal anar pas gaire lluny per gaudir de tots aquests productes, cuidats amb dedicació i esforç, sovint en oficis que passen de pares a fills, de generació a generació. I és aquesta saviesa i expertesa la que també els fa únics.

Les planes interiors de la comarca ofereixen un producte molt preuat, l’or líquid de la nostra terra: l’oli, reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida de Baix Ebre-Montsià. Es tracta d’olis Verges Extra elaborats a una de les zones de cultiu d’oliveres més antiga i extensa de Catalunya. Actualment hi ha un total de 11 cooperatives productores inscrites al Consell Regulador que comercialitzen diferents marques amb Denominació d’Origen Protegida.

Si observem els camps de la comarca advertirem una cosa: a més d’oliveres, un altre dels cultius prioritaris són els cítrics. Tothom sap que els cítrics del Montsià, especialment d’Alcanar, són dels més saborosos del mercat. Mandarines i taronges, ara que s’apropa l’hivern, són un bona font de vitamina C per prevenir els refredats. Ara estan en el seu millor moment per gaudir-los.

Les hortalisses de la comarca són uns altres productes que ofereix el Montsià. Sobretot la carxofa, producte estrella de l’horta. Fins i tot Amposta té una festa dedicada a la carxofa, tendra i saborosa, que es pot gaudir de mil maneres diferents i en una gran varietat de plats.

Però sense dubte parlar del Montsià és parlar del delta de l’Ebre i el seu producte estrella: l’arròs. El tresor del Delta pot ser gaudir de totes les maneres: amb el clàssic arròs a banda, en paelles, en arrossos negres, amb marisc... Gaudint de l’arròs del Montsià ens traslladarem al cor del Delta i, alhora, contribuirem en el seu desenvolupament.

Si parlem de peix, sense dubte el llagostí és una de les espècies autòctones de les Terres de l’Ebre i és molt apreciat per a tots els ebrencs. Els de Sant Carles de la Ràpita i Alcanar són arreu coneguts. Les galeres, els musclos i les ostres són un altre del producte estrella del mar que, alimentats per nutrients que el riu aboca al mar, s'extrauen de les badies i de les llacunes interiors.

Ara més que mai és hora de mirar al nostre voltant i donar suport als nostres pagesos, de recolzar les iniciatives del mateix territori i consumir el de casa. Ara i tot l’any, productes Km 0 del Montsià.

Comentarios
Multimedia Diari