Ballesteros es mostra 'tranquil' i convençut de la 'legalitat' i 'honradesa' de les seves actuacions

Insisteix que va haver d'autoritzar els pagaments a Inipro per no incórrer en un possible enriquiment injust (Video)

19 mayo 2017 20:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, es mostra “tranquil” i convençut que les seves actuacions s’han emmarcat sempre en els principis de legalitat i honradesa. Després que s’hagi fet públic que haurà de declarar com a investigat pel cas Inipro, el batlle tarragoní s’ha posat a disposició de la justícia perquè és “el primer interessat” en aclarir les ombres que planen sobre la seva gestió. Ballesteros ha insistit que va signar les factures d’Inipro per decret perquè “hi havia la certificació tècnica que s’havien fet els treballs” i, no pagar-los, malgrat que no s’havia seguit el procediment legal de contractació de l’empresa, hagués produït un “enriquiment injust” per part de l’administració. Segons Ballesteros, que no ha pensat en dimitir, el cas es limita a unes “irregularitats de gestió” a l’Institut Municipal de Serveis Socials. A més, l'alcalde sosté que no controlava personalment els procediments de contractació ni les empreses que hi concorrien.

L’alcalde de Tarragona ha explicat que ha declinat recórrer l’auto en què se’l cita a declarar com a investigat a ell i a deu persones més perquè considera que “el millor és afrontar les coses de cara”. En una compareixença de premsa d’urgència, Ballesteros, ha manifestat que no té “cap crítica ni ombra de dubte sobre l’absoluta correcció del procediment” i ha refermat la seva “confiança” en tots els funcionaris i responsables polítics que han intervingut en l’afer Inipro.

Com ja havia manifestat en compareixences anteriors, l’alcalde ha insistit que la prestació dels serveis encarregats a Inipro, per a la intervenció i potenciació de l’associacionisme de població nouvinguda, estaven justificats. “Moltes entitats veïnals ens demanaven que féssim mediació perquè hi havia una situació de conflictes de convivència en alguns barris entre persones d’aquí i nouvingudes. Era una necessitat objectiva”, ha subratllat.

Es dóna el cas, però, que el contracte subscrit l’any 2010 entre l’IMSS i l’empresa Inipro es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir expressament de la il·legalitat de la contractació, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d’abonar les factures presentades per l’empresa, atès que havia realitzat els treballs. Per aquest motiu, l’alcalde va signar set decrets per tal d’abonar les factures. A més, el 80% de la facturació d’Inipro entre 2010 i 2012 es correspon amb ajuntaments socialistes.

Aquest divendres, Ballesteros ha fet notar que “l’auto del jutge no diu que jo no podia fer altra cosa i que no tenia alternativa”. “El decret deia clarament que la feina estava feta i que, si no pagàvem les factures, estaríem incorrent en un enriquiment injust de l’administració. Si no es pagava, el dany i el perjudici per a l’Ajuntament era superior”, ha declarat. Tot i això, Ballesteros ha afirmat no haver vist les memòries que, segons els tècnics, justifiquen els treballs realitzats.

En aquest sentit, l’alcalde ha insistit que ell no s’encarrega directament de la contractació de l’Ajuntament i ha afirmat que “no només no tenia ni idea de la relació de l’empresa amb el PSC, sinó que no conec als responsables de les empreses, no els puc posar cara i no hi he parlat mai”. A més, Ballesteros ha afirmat que l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz, li va transmetre que “no era conscient que les tres empreses convidades al concurs eren la mateixa”.

Per tot plegat, el batlle tarragoní ha dit que està “tranquil”, tot i reconèixer que “hi va haver irregularitats de gestió que estem corregint”. L’alcalde Ballesteros ha manifestat que, el dia 26, anirà a declarar “acompanyat de la meva tranquil·litat i amb l’absoluta convicció que les meves actuacions com a alcalde han estat honorables i honrades”. Així, Ballesteros ha etzibat que “no sóc més risc ara que fa tres anys, visc al mateix pis i tinc els mateixos hàbits”. A més, s’ha mostrat obert a convocar una junta de portaveus per tractar novament la qüestió amb l’oposició.

 

L’oposició acusa Ballesteros de manca de transparència i d’irresponsabilitat

Per part de la CUP, la seva portaveu, Laia Estrada, ha manifestat la seva “preocupació” i “tristesa” davant la manca de responsabilitat de l’alcalde a l’hora d’esclarir els fets. “Hi ha dubtes raonables sobre si s’han fet o no els treballs”, ha etzibat. Estrada també ha carregat contra l’alcalde perquè “no s’ha preocupat d’esbrinar les raons per les quals es van presentar al concurs tres empreses que han resultat ser la mateixa”. La CUP ha expressat la seva “alegria” perquè “tots els dubtes que havíem plantejat són els mateixos que expressa el jutge, i els que més ganes tenim de veure són les memòries que justifiquin els treballs”.

El portaveu del grup municipal d’ERC, Pau Ricomà, ha acusat l’alcalde de manca de transparència i de no haver-se preocupat per conèixer “si l’empresa havia fet la feina o no”. Segons els republicans, la investigació sobre l’alcalde desemboca “una crisi de desconfiança i de la imatge de la ciutat” arran d’un cas “de presumpta corrupció”. Ricomà ha fet notar també que els suposats problemes de gestió “tenen indicis de criminalitat i s’han d’aclarir al més aviat possible”.

Al seu torn, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha criticat que l’alcalde digui “que no sap res, que no té competències i que no s’ho mira tot”. “Ens entristeix veure un alcalde que no sap què passa a l’Ajuntament, fa cas omís a set advertiments d’il·legalitat i signa unes factures”, ha lamentat. C’s ha apuntat també que el cas podria amagar un presumpte “finançament il·legal” del PSC. Viñuales ha avançat que demanen la convocatòria de la junta de portaveus per abordar “el desgovern” en què es troba la ciutat i ha admès que, si ell es trobés en la mateixa situació que l’alcalde, “dimitiria”.

Per part de Convergència, el seu portaveu, Albert Abelló, ha titllat de fet “molt greu” la investigació de l’alcalde i ha constatat “que estem davant d’un equip de govern encara més feble”. El portaveu de CDC ha afirmat que l’auto del jutge constata “l’absoluta opacitat que sempre ha envoltat el cas Inipro” i demostra “la poca credibilitat d’aquest govern liderat per Josep Fèlix Ballesteros”. Abelló ha assegurat que, “si finalment totes aquestes irregularitats es certifiquen, exigirem responsabilitats al més alt nivell”, i ha lamentat que el nom de la ciutat de Tarragona s’estigui veient perjudicat per un cas de presumpta corrupció.

Comentarios
Multimedia Diari