Calvet assegura que la qualitat de l’aire és «bona»

El Govern impulsa una nova proposta de monitoratge ambiental dels elements contaminants en l’aire del Camp de Tarragona

20 enero 2021 19:10 | Actualizado a 21 enero 2021 05:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, va anunciar ahir després de la setena reunió de la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona que, conjuntament amb Salut, s’han determinat els 27 components orgànics volàtils (COV) que són prioritaris d’analitzar. S’ha detectat que, en alguns casos, seria convenient mesurar les puntes episòdiques de contaminació i no només les mitjanes. Calvet va afirmar que el 2019 i el 2020 no s’han superat els valors objectius que fixa la llei i que «la qualitat de l’aire és bona».

El conseller Calvet va recalcar que l’executiu autonòmic vol anar «més enllà de la normativa» i que es proposa «innovar» en l’anàlisi dels compostos contaminants per garantir la millor qualitat de l’aire per als habitants del Camp de Tarragona. El titular de Territori va recordar que a les comarques tarragonines hi ha la major densitat d’estacions de control de tot el país, amb tretze punts de mesura, i va assenyalar que, de bracet amb el Departament de Salut, s’han determinat 27 compostos prioritaris d’analitzar de cara a l’elaboració d’un futur pla de vigilància al Camp de Tarragona. Entre aquests, la principal novetat és el formaldehid, l’únic que no s’analitzava fins ara.

Més anàlisi

Un dels propòsits, segons el Govern, és complementar l’anàlisi actual de les mitjanes anuals dels Compostos Orgànics Volàtils (COV) amb un treball que abordi la monitorització de les puntes episòdiques. El principal obstacle a salvar, segons Calvet, és que en alguns casos no hi ha estudis previs ni tecnologia disponible per a portar-ho a terme.

La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, va afirmar que les puntes dels episodis de contaminació més recents han anat disminuint i que «les dades màximes se situen en les que hi havia fa una dècada». I va afegir: «En general, els valors han anat baixant al llarg del temps, i tot el que estem mesurant fins ara està molt per sota dels límits que a Salut li podrien preocupar».

Comentarios
Multimedia Diari