Canvi de normes del Concurs de Castells de Tarragona

L’espectacle casteller més gran del món segueix amb l’aposta per la seguretat i la difusió en viu

12 junio 2018 17:09 | Actualizado a 06 octubre 2018 22:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Concurs de Castells de Tarragona ja ha presentat la seva XXVIIa edició que se celebrarà el pròxim 30 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra i els dies 6 i 7 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. El certamen comptarà amb la participació d’un total de 42 colles, com en les darreres dues edicions, que es classificaran en cada una de les jornades en funció de la seva posició al Rànquing Estrella, que es tancarà el pròxim 31 d’agost i recull les cinc millors diades de cada formació durant el darrer any.

Dins dels canvis destacats, una de les principals novetats té a veure amb la incorporació d’una penalització per als enfonsaments, normativa especialment pensada pels castells amb folre i manilles. Les dues bases d’aquest tipus d’estructures s’enfonsen en algunes celebracions, un cop descarregat el castell, fet que pot provocar lesions innecessàries en membres de la pinya. En aquesta mateixa línia, s’elimina la penalització pels peus desmuntats que es va incorporar a la darrera edició del Concurs, ja que l’organització considera que anava en contra de la seguretat dels castellers.

L’altre principal canvi fa referència a la puntuació de només un castell carregat, fent que les colles hagin de descarregar com a mínim dos castells per poder completar una actuació amb tres estructures. Aquesta darrera modificació també pot influir en la durada de la competició i en l’estratègia de les colles a l’hora d’escollir quin castell enlairar en cada ronda i si utilitzen les cinc oportunitats de què disposen. 

La taula de puntuació també incorpora tres estructures inèdites que no ha completat cap formació: el 9de9 amb folre, el 2de10 amb folre, manilles i puntals; i el 4de10 sense manilles. 

Facilitar el seguiment i la difusió

El gran espectacle del món casteller també segueix explorant noves vies per seguir sent l’esdeveniment més mediàtic de la cultura popular catalana. En aquest sentit, i a causa de la magnitud que ha agafat el certamen, l’organització incorpora per primer cop agents professionals externs dins l’àmbit de la producció, la comunicació i la gestió tècnica de l’esdeveniment. Amb aquestes millores, el Concurs pretén potenciar el desenvolupament en viu de la competició, amb les projeccions i pantalles a la mateixa TAP i l’actualització instantània dels resultats a les xarxes i la pàgina web oficial. Tot això amb l’objectiu que els espectadors puguin saber els canvis de classificació en funció del resultat del castell que s’estigui enlairant en aquell mateix instant.

 L’organització del Concurs de Castells també va donar ahir el tret de sortida de la campanya oficial del certamen. Amb l’etiqueta #SensacióConcurs, la voluntat de l’eix temàtic és fer un recull d’aquelles emocions i sentiments que giren al voltant del Concurs, tant pels castellers com pel públic assistent, però també durant la preparació dels mesos previs. L’etiqueta neix amb l’objectiu de crear ambient i ressò sobretot a les xarxes socials.

Un ressò que en la passada edició va batre tot els rècords amb 25.000 persones entre públic, castellers i personal de servei que van passar per la TAP durant les dues jornades. A més, al voltant de 400 periodistes de 125 mitjans d’arreu del món van acreditar-se per cobrir l’esdeveniment. La pàgina web oficial del Concurs també va superar totes les expectatives amb més de 30.000 visites durant la diada de diumenge, moment en què es va veure la millor actuació completada fins aquell moment de la mà dels Castellers de Vilafranca.

Comentarios
Multimedia Diari