Cau un mur del castell de Querol pel seu mal estat de conservació

Des del 2013, l’Ajuntament ha mantingut converses amb el propietari del monument i el Departament de Cultura per obtenir la cessió i poder consolidar l’estructura de l’edifici

19 mayo 2017 16:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dissabte, el mur del vessant nord del castell de Querol va caure. El fet no va causar danys personals, però l’agreujant és que es tracta d’un element declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, per la qual cosa des del consistori es destaca la necessitat que «les parts implicades mostrin més interès en la conservació del monument», que data del segle X.

La causa de l’enderroc va ser el mal estat de conservació del castell, abandonat des de fa dècades. De fet, l’Ajuntament està treballant des del 2013 en la seva consolidació per tal d’evitar situacions com la viscuda dissabte. En aquest sentit, en els darrers anys l’Ajuntament de Querol ha mantingut diverses reunions entre la propietat del monument i el director dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs, per obtenir la cessió del castell, de propietat privada, i buscar ajudes d’altres administracions amb l’objectiu de consolidar l’estructura de l’edifici, evitar la caiguda dels murs i restaurar-los.

Les gestions, però, no han anat suficientment ràpid i el mur del vessant nord no ha resistit més i ha caigut. Des del consistori es destaca que justament el dilluns de la setmana passada, 6 de març, l’alcalde de Querol, Jordi Pijoan, i el delegat del Govern, Òscar Peris, van establir –en el context d’una visita al municipi– un pla de treball que preveu fer una recopilació de les gestions fetes fins ara i un informe del tècnic municipal, a més de posar en marxa les gestions oportunes amb el Departament de Cultura.

Amb aquest pla sobre la taula, l’alcalde va encarregar l’informe, i el dia 8 de març el tècnic informava de la necessitats de fer actuacions urgents.


L’Aixopluc dels Castells
Paral·lelament a totes aquestes gestions, Querol va habilitar prop de la plaça del poble un espai que realça el castell de Querol i totes aquelles fortificacions de la conca del riu Gaià. Es tracta de l’Aixopluc dels Castell del Gaià, obert al públic des de l’estiu del 2015 i que compta amb dues maquetes, una del castell de Querol i una altra del de Saburella, i cinc plafons informatius sobre la Marca Hispànica, els castell de la zona i el seu entorn.

Comentarios
Multimedia Diari