Clarins taurins ombregen Santa Tecla

Segona República. El que un prestigiós alcalde d’ERC, Pere Lloret, no alterà s’ho ha fos Pau Ricomà en la primera Santa Tecla

05 octubre 2019 09:00 | Actualizado a 05 octubre 2019 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després dels encerts comentats en l’anterior Maireta, avui mostrem l’altra cara de les Festes de Santa Tecla.

Sonorització deficient. La plaça de la Font fallà en l’acústica. En són exemples el concert d’Oques Grasses i les versions de Queen. A mitja plaça falta una segona zona d’altaveus no per augmentar la potència sino perquè es distribueixi proporcionadament en tot el rectangle.

La privació de llum als Chargrossos i Ambraçats. Algú s’entesta a apagar el llum de la plaça de les Cols, que actua no sols com a lluïment sino com a seguretat addicional en un espai massificat, un cop baixa el lleó i encara falten els grups no adscrits al seguici. Que la televisió pública del Camp de Tarragona desconnecti, també grinyola.

El caos de la pluja. Passen els anys i més enllà de les pròrrogues de 30 i 60 minuts a l’hora de començar, acordades fa dècades, quan plou el seguici esdevé un caos. Que a 5 minuts de l’inici es dispari el penúltim avís de sortida quan el modern radar metereològic mostra el xàfec que ve a sobre, és temerari. Que un hora més tard, la solució sigui que surti qui vulgui és poc coherent si considerem el seguici un conjunt, com vam veure en acordar per majoria –no per unanimitat– l’absència total en l’entrada del nou arquebisbe.

Descoordinació horària. A la superposició de l’inici del castell de focs amb el darrer lluïment del seguici dels balls a la plaça de la Font (el castell ja feia 9 minuts que anava quan els balls pogueren actuar), s’ha sumat enguany que el migdia del dia 23 de setembre les colles castelleres no pogueren ser totes a plaça fins a les 13.20, quan sonaren Els Segadors. L’actuació començà amb 24 minuts de retard.

Pirotècnia del Mediterráneo fa figa. Els ajuntaments de Vilanova, Salou i Granollers havien advertit de les pífies d’aquesta empresa el 2018. Els alacantins compliren amb nota en les dues tronades i suspengueren en l’Entrada de la senyera a l’anada a ofici i molt especialment en l’Entrada del Braç. Començaren tard de manera que quan el seguici i les colles estaven en ple èxtasi, la part pirotècnica aèria era molt escassa. Poc material i mal disparat. Del castell: es quedà en 13.39 minuts quan el plec d’adjudicació exigeix 15 minuts. L’Ajuntament pot rascar alguns dinerets com a compensació.

L’acompanyament erràtic d’un pregó honest. El 21 a la tarda, sense cap icona teclera en la indumentària i fent-se precedir del toc de trompeta, reservat històricament a la bandera de la ciutat, l’Alcalde aparegué al balcó no sol, sinó acompanyat del pregoner Eduard Boada, alterant el que el propi Ajuntament havia anunciat. Acabada la introducció del munícep, Boada parlava i anava a iniciar el pregó, però algú s’adonà que havien escrit que aleshores hi havia un segon toc de trompetes.

Acabat el pregó, l’Alcalde no esperà la bandera per pronunciar el Visca a Santa Tecla, sinó que s’avançà. Després tocaren per tercer cop les trompetes i sortí la senyera però no s’acompanyà de salves pirotècniques, que no es dispararen fins que l’insígnia s’havia amagat i com a inici de la tronada. Com em deia una teclera de pro «molt estrany tot plegat», i com m’informava un membre de la Comissió assessora del seguici: «la comissió no va acordar el canvi en la forma d’interpretació perquè el nou ajuntament ni tan sols ens ha convocat». Com m’expliquen des del propi entorn d’ERC, «a casa Ricomà hi ha afició taurina», motiu pel qual ha confós el ritual centenari de les tres parts del conjunt del toc de pregó com a homenatge a la bandera de Tarragona amb els clarins espanyols que serveixen per anunciar el canvi de «tercio» en les «corridas» de toros, o bé que el torero s’ha excedit en el temps reglamentat per a la seva faena.

Comentarios
Multimedia Diari