Más de Tarragona

Confirmada l’absolució d’un home que causà un foc forestal a la Conca de Barberà

Cremà 126 hectàrees i l’Audiència Provincial considera que no hi va haver imprudència greu

Àngel Juanpere

Whatsapp
Els bombers, durant les tasques d’extinció d’aquest incendi forestal el 2006.  FOTO: DT

Els bombers, durant les tasques d’extinció d’aquest incendi forestal el 2006. FOTO: DT

L’Audiència Provincial de Tarragona han confirmat l’absolució d’un home que va provocar un incendi forestal al terme de Vallclara (Conca de Barberà) i que afectà 126 hectàrees de terreny.

Els magistrats no tenen cap dubte que va ser ell, però entenen que el processat no va rebre formació per part dels amos de la finca –que li van encomanar la tasca– sobre els riscos que suposava la utilització de la radial –era el primer dia que la utilitzava–.

Cap a dos quarts de quatre de la tarda del 21 de juny de 2006, l’acusat –que té 60 anys i és natural de Montferri– es trobava a la finca denominada Farrán, ubicada al terme municipal de Vallclara. Havia estat contractat pel propietari del terreny com a treballador per compte aliena per realitzar tasques en aquests terrenys.

El processat, per ordre expressa del pare del propietari de la finca, havia de tallar unes varetes d’una tanca metàl·lica, fent servir una serra radial de disc gran.

La terra de la finca en la qual s’havia de realitzar el treball estava llaurada i no hi havia gaire vegetació. L’acusat es va allunyar d’aquesta tot el que li va permetre del cable de la radial, que tenia connectar a la presa de llum d’una caseta. A diversos metres hi havia una zona de vegetació forestal.

El treballador es va posar d’espatlles a la vegetació i va començar la feina. Van saltar guspires de la radial, que li van passar per sota les cames i van arribar fins a la vegetació, iniciant-se l’incendi.

L’acusat va intentar apagar el foc pels seus mitjans, fent servir una plana que hi havia a la caseta. En no aconseguir-ho, va trucar al 112. Amb l’arribada dels agents rurals i dels bombers, el foc va ser ràpidament controlat, ja que no hi havia una vegetació densa. En cremar-se tota la que podia servir de combustible, el foc va baixar d’intensitat.

Condicions meteorològiques

Però l’elevada temperatura (36 graus), la sequedat de l’ambient (26% d’humitat relativa) i principalment el vent de 6 km/h, arrossegà material incandescent a l’altre costat del riu, on hi havia un bosc frondós. Les flames van calcinar una important massa forestal del terme de Vimbodí i Poblet, ja que en aquesta zona el foc no es va poder controlar. Finalment es van cremar 126,15 hectàrees.

L’acusat mai havia fet servir una radial com la d’aquell dia. No havia estat format per al seu ús, ni havia rebut cap formació en prevenció de riscos laborals. L’amo de la finca no havia demanat la preceptiva autorització administrativa, que era necessària per realitzar aquells treballs.
El fiscal demanava per a l’acusat vuit mesos de presó i multa de 2.880 euros.

Però el Jutjat Penal 1 de Tarragona el va absoldre, una decisió que ara ha estat confirmada per la Secció Quarta de l’Audiència Provincial, que d’aquesta forma rebutja el recurs d’apel·lació presentat per la Fiscalia. Els magistrats recorden que l’home va reaccionar de forma immediata intentant apagar l’incendi, reclamant l’ajuda immediata dels serveis d’extinció. Reconeixen que algunes espurnes, per efecte del vent, es van desplaçar cap a una massa forestal, situada a l’altre costat del riu, provocant el greu incendi forestal.
 

Temas

Comentarios

Lea También