Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

De l’Any Muntanyola al 150è aniversari del naixement del cardenal Vidal i Barraquer

Més d’una trentena d’actes celebrats al Camp de Tarragona i a Barcelona han servit per commemorar la figura d'aquest religiós de L'Espluga

Diari de Tarragona

Whatsapp
L'acte s'ha celebrat al monestir de Poblet amb l'assistència d'unes 200 persones.

L'acte s'ha celebrat al monestir de Poblet amb l'assistència d'unes 200 persones.

El monestir de Poblet ha estat aquest dissabte al matí escenari de l’acte de cloenda del centenari del naixement de Mossèn  Ramon Muntanyola, el capellà i literat nascut a l’Espluga de Francolí i vinculat a diverses poblacions del Camp de Tarragona com Salou, Vila-seca, La Selva del Camp, Reus o Tarragona, entre d’altres.

Mn. Muntanyola és especialment recordat pel seu ferm compromís social i per la defensa del català.

L’acte també ha servit per donar inici a l’any dedicat al cardenal Vidal i Barraquer, ja que aquest 2018 es compleixen 150 anys del seu naixement a Cambrils.

La presentació de la reedició del llibre escrit per Mn. Muntanyola “Vidal i Barraquer, cardenal de la pau”, ha donat pas al simbòlic lliurament per part del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, de dos exemplars de l’obra a representants de la família de Vidal i Barraquer, així com a la seva localitat natal, Cambrils, representada per la seva alcaldessa, Camí Mendoza.

En aquests dos volums que configuren l’obra, publicada originàriament el 1970, Mn. Muntanyola va glosar la vida del cardenal cambrilenc exiliat per ordre de Franco.

La presentació ha comptat, a més, amb les paraules de l’abat de Poblet, Octavi Vilà; l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira; Joan Miquel Bravo, vicari episcopal; i de Joan M. Pujals, que ha llegit un escrit de Josep Massot i Muntaner.

Durant l’acte de cloenda, al qual hi ha assistit prop de 200 persones, s’ha estrenat l’obra “El Cardenal Proscrit”. Amb lletra de Mn. Muntanyola, música de Mn. Valentí Miserachs i escrita en motiu del centenari de Vidal i Barraquer, avui ha estat interpretada per primer cop amb les veus del cor Schola Cantorum de La Selva del Camp.

Prèviament, s’ha celebrat una eucaristia amb el calze Catalunya del capellà espluguí.

L’any Muntanyola va començar el passat mes d’abril i, durant aquests mesos, el seu poble natal, L’Espluga de Francolí, i altres municipis de la demarcació (la Selva del Camp, Senan, Montblanc, Reus, Tarragona, Vila-seca, Salou, entre d’altres) han acollit una trentena llarga d'actes literaris, musicals i culturals en general, amb l’objectiu d’aprofundir en l'obra i la personalitat de Muntanyola.

N’ha destacat la presentació de la publicació sobre el poeta i capellà Dia vindrà. Antologia poètica de Ramon Muntanyola, a càrrec de Joan M. Pujals, que també va tenir lloc a la seu l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona.

Temas

Comentarios

Lea También