De taller de bicicletas a capdavanter de la venda 'online'

'O apostàvem per la pàgina web o ens enfonsàvem', assegura el Joan Maria. Ell és l'hereu de la botiga Sports Pàmies, fundada pel seu avi el 1967

19 mayo 2017 16:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Al número 22 del Carrer Lleida s’hi troba una d’aquelles botigues que et criden l’atenció. L’aparador t’atrau. No perquè sigui extravagant ni estilísticament perfecte. A Sports Pàmies no li calen grans decoracions. Només necessita mostrar el que ven. Un skate, una canya de pescar i uns trofeus. Uns patins, material de submarinisme i un tac de billar. És un d’aquells aparadors que, sense saber com, et transporten a l’essència de l’esport. A una època on el futbol encara no era l’únic reclam, els esportistes eren persones de carn i ossos i les grans superfícies no tenien la importància que tenen ara.

Sports Pàmies va néixer l’any 1967. Aquest 2017 és, per tant, un any especial. Mig segle de vida no es compleix així com així. I encara menys si es té en compte la competència a la qual ha de fer front Joan Maria Pàmies, l’hereu de la botiga. «Fa cinc anys vam decidir crear la pàgina web de la botiga per començar a vendre productes online», explica. Ara, un lustre més tard, la venda en línia sustenta el quaranta per cent del total de les vendes. S’ha convertit en un pilar fonamental.

Però cal remuntar-se a l’any 1964 per conèixer els inicis de la tenda. «El meu avi va fundar un taller de bicicletes en aquest mateix carrer, però en un altre edifici perquè aquest no estava construït», recorda. Tres anys més tard van traslladar-se al 22 del Carrer Lleida, i d’allà no s’han tornat a moure.

Sports Pàmies era una botiga poliesportiva, però especialitzada en el ciclisme. «Hi havia pràcticament de tot. Material de tots els esports. També trofeus, una cosa que no hem deixat de fer. I fins i tot teníem joguets», explica. Però l’arribada dels anys noranta va significar començar a replantejar-se les coses. «L’any 1992 vam notar una crisi molt forta i vam veure que havíem de començar a especialitzar-nos», narra el Joan Maria.

Trobar una escletxa, un forat al mercat que no hagi estat conquerit per les grans cadenes. Això és el que va fer Sports Pàmies i això és el que, segurament, l’ha salvat de desaparèixer. «Pel camí han quedat esports com el muntanyisme. Material esportiu de tota mena, com roba, pilotes i guants. I desgraciadament per al meu pare i el meu avi, també el ciclisme», admet.

Però ja ho diuen, malauradament en aquesta vida no es pot tenir tot. Per això Sports Pàmies és un referent en la pesca submarina i esportiva i també en l’elaboració de trofeus. «Ens arriben comandes de tota Espanya. Portugal també és un país on venem bastant. I en l’àmbit Europeu anem fent alguna coseta, però és complicat perquè al cap i a la fi som una empresa petita», explica Pàmies.

A la botiga acostuma a ser-hi el Joan Maria. De fet, porta quasi una dècada ocupant-se plenament del negoci. Ara, però, compta amb l’ajuda d’un jove aprenent, el Marc Montcada. «El Marc porta uns mesos amb nosaltres gràcies a una beca de l’Ajuntament», diu el Joan Maria. Ell també va ser un aprenent anys enrere. Va començar a la botiga quan tenia 18 anys, amb l’EGB acabada. Ha completat els seus estudis amb cursos de màrqueting i publicitat, i no ha deixat de recórrer fires internacionals per fer-se un lloc en el mercat. Per als pròxims anys pronostica un augment de les vendes per internet i una estabilitat a la botiga, perquè segons assegura, «a la gent li agrada venir i rebre un tracte personal».

Comentarios
Multimedia Diari