Descobreixen les restes d'un antic molí fariner de vent a Botarell

El consistori aprovà l'excavació davant la sospita que l'estructura no corresponia a la d'una torre de guaita com sempre s'havia pensat

19 mayo 2017 23:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’execució d’una campanya d’excavació arqueològica a l’anomenada Torre del Calvari de Botarell ha posat al descobert les restes de l’estructura d’un molí fariner de vent.

El consistori va considerar realitzar aquesta intervenció arqueològica davant la possibilitat que les restes conservades en una rotonda del nucli urbà del municipi corresponguessin a l’estructura d’aquesta construcció i no a una torre de guaita com tradicionalment i popularment s’havia pensat que eren.

«Sempre havíem sentit que el que hi havia era una torre de guaita però no trobàvem lògica la seva ubicació», explica Carles Freixas, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Botarell. Per aquesta raó, i d’acord amb les evidències arquitectòniques i arqueològiques que presentava la construcció, el consistori aprovà els treballs arqueològics a la zona.

L’excavació ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona, i amb l’autorització de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. La intervenció, que ha estat dirigida per l’arqueòloga Núria Cabañas de l’empresa Cat Patrimoni, ha tingut un cost de més de 6.000 euros.

L’excavació

Concretament els treballs arqueològics es van centrar en l’excavació dels sediments de l’interior de l’edifici, de planta circular. Inicialment, es van excavar diversos sediments d’enderroc del mateix edifici, dels murs i part del paviment de maons del primer pis i per sota aquest sediment es va identificar l’últim nivell d’ocupació o d’ús del mateix molí.

«Les restes trobades ens han confirmat que es tracta d’un molí. El gruix dels murs són més estrets en comparació amb una edificació defensiva com és una torre de guaita, i també perquè la porta d’accés a la planta baixa conserva un arc», detalla Carles Freixas.

Pel que fa a l’estudi dels paraments i de l’estructura, es van identificar dos conductes construïts amb teules per on baixava la farina un cop molta des de la sala de moles, situada al segon pis, fins a la planta baixa on s’emmagatzemava.

Durant l’excavació també es van recuperar diversos fragments ceràmics que situen el moment d’abandonament i d’enderroc de l’edifici vers el segle XVIII.

Demà es realitzarà la presentació dels resultats de la intervenció arqueològica ‘La torre del calvari, el molí fariner de vent de Botarell’, a càrrec de Núria Cabanyes. L’acte tindrà lloc a la sala del Castell, a les 12 h, posteriorment es realitzarà una visita explicativa a les restes del molí.

Comentarios
Multimedia Diari