Descobrint racons a Valls

L’Oficina Municipal de Turisme ofereix deu rutes diferents per descobrir la història de la ciutat, com per exemple pujar el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya

20 enero 2018 17:32 | Actualizado a 20 enero 2018 17:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La capital de l’Alt Camp té diferents llocs d’interès cultural, artístic i històric per poder visitar en grup o amb la família. L’Oficina Municipal d’Informació Turística (OMIT), promou deu rutes guiades per descobrir el patrimoni i la història de la ciutat de Valls. Per exemple pujar el campanar més alt de Catalunya, amb 74 metres d’alçada, i és un símbol de la ciutat. Des del replà de les campanes es poden albirar els pobles i camps de fins a 5 comarques diferents. A més és obra de l’arquitecte Francesc Vilar Carmona i va ser construït entre l’any 1895 i 1897. Una altra de les rutes que es poden fer és la visita els espais amagats sota terra: La Sala Gòtica de Ca Segarra i el Refugi Antiaeri de la plaça del Blat han estat recuperats com espai museístic per donar a conèixer una part molt important de la història de Valls compresa entre 1931 i 1979, des de la proclamació de la Segona República fins a la Transició, passant per la guerra civil (1936-1939). Valls es caracteritza pels castells a través dels espais més emblemàtics del fet casteller. 

Es pot visitar el Monument als Xiquets de Valls, obra de l’escultor vallenc Josep Busquets i Òdena passant per la plaça del Blat, on tot va començar: el quilòmetre zero del món casteller i veure el local d’una de les colles castelleres de Valls on els valors “força, equilibri, valor i seny” es fan realitat. Per tradició la ciutat de Valls ha tingut des de sempre comerç i indústria, i es pot gaudir d’un recorregut pel Barri Antic: espais de trobada i negoci de ciutadans, pagesos, comerciants i de més de 800 anys. L’última ruta a incorporar-se al catàleg és la de Comerços Centenaris.

Des dels seus inicis, la ciutat ha estat un enclavament privilegiat per al trànsit i intercanvi de mercaderies. Avui en dia encara es conserven negocis fundats entre mitjans del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX. La visita a alguns d’aquests establiments apropa els visitants la història, les anècdotes, el patrimoni humà i arquitectònic, tot descobrint la ciutat moderna a través de les seves botigues, herència d’una tradició comercial de més de 800 anys.

La ruta pel Call Jueu és un recorregut que transcorre pel nucli inicial vallenc de la Vilaclosa, que inclou l’antic Call medieval. L’important pes econòmic i comercial que havia assolit Valls i el creixement demogràfic i urbanístic que experimentà la Vila expliquen el fet que, a mitjan segle XIII, tingués lloc l’assentament d’una comunitat jueva, una de les més importants del Camp de Tarragona. L’objectiu és conèixer el nucli original de la ciutat a partir del qual l’antiga vila s’ha expandit en el decurs del temps. El patrimoni gastronòmic té el focus a “Valls terra de calçots” una visita guiada pels carrers, les places i els espais patrimonials més emblemàtics de la capital de l’Alt Camp, fent especial èmfasi en la història del calçot, el seu cultiu, la gastronomia i les seves curiositats, i acabant la visita a la Cooperativa Agrícola. Valls, té una gran varietat patrimonial per poder gaudir de la cultura i la història de la ciutat. Per a més informació els visitants es poden adreçar a l’Oficina de Turisme de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari