Diables Bruixots d'Alcover: 35 anys de foci disbauxa

Els memebres de l'entitat han estrenat enguany nou vestuari. Cada vestit representa la vida i la mort en diferents cultures i es manté el color beix

23 julio 2018 11:32 | Actualizado a 24 julio 2018 11:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Diables Bruixots d’Alcover celebren enguany el 35è aniversari. L’entitat va néixer l’estiu de 1983 com una iniciativa d’un grup de joves alcoverencs que desitjaven gaudir de la festa de carrer. 

Aleshores eren una vintena de diables i la sortida a la Festa Major va anar prou bé perquè, a poc a poc i sense adonar-se’n, els van anar sortint actuacions en diferents indrets de la comarca. A partir d’aquí va anar augmentant el nombre de sortides arreu de la província i es va consolidar el grup. Els vestits se’ls confeccionaven ells mateixos amb roba de sac. Al cap d’un any van renovar el vestuari, amb pantalons vermells.

Aquest any, els diables han estrenat roba nova amb motiu de l’aniversari. «Cada vestit representa la vida i la mort en diferents cultures, tot mantenint el color beix que ens caracteritza», explica el president del Ball de Diables i Bruixots d’Alcover, Marc Ramon.

I és que la colla està formada per quaranta persones a partir de setze anys. Cada sortida hi ha deu timbalers que van canviant els rols. «Per la Festa Major s’afegeix més gent, i aquestes coses sempre són maques», detalla el president. Dins el grup hi ha la Diablessa que porta el ceptrot gros; el Llucifer que fa les funcions d’encenedor, i els diables amb maça, aquesta feta amb fusta i acabada amb un cap de barnilla de ferro.

Una altra de les peculiaritats del Ball de Diables són els versots. «Els nostres tenen un vers lliure i la temàtica està relacionada amb el poble», afegeix. 

Són sàtires crítiques i burlesques dirigides a les diferents institucions municipals, nacionals, socials, culturals, polítiques, etc. Els escriuen ells mateixos, i des de la junta trien els que són més adequats. A més per a l’ocasió s’ha presentat una cervesa artesanal amb la col·laboració d’una altra cervesa nascuda a Alcover, La Mula.

La nova beguda es diu La Diablessa. Per l’efemèride, el dia de les entitats van fer partícips els diables que havien estat vinculats fa uns anys. «L’associació ha passat per molts moments, però la valoració en general és bona. Estem a l’alça una altra vegada i la gent està animada per fer coses», puntualitza. Des de la colla s’estan plantejant crear una nova colla de diables infantil.

Per la Fira dels Bandolers, a l’octubre exposaran els vestits amb motiu del 35è aniversari. També convidaran dues colles d’altres pobles: el Morell i les Borges del Camp.

«Un dels moments més importants de la Festa Major és just abans de començar l’espectacle, a l’entrar a plaça. És màgic i indescriptible», explica el president.

Els Diables Bruixots d’Alcover durant l’any estan presents en diferents esdeveniments: per Carnaval, al Parc de Nadal, la Festa Major, assajos i preparen les diferents actuacions del territori. «Així ens anem veient les cares i ens involucrem activament en el poble», diu Marc Ramon.

Representar el poble

Durant la seva trajectòria els Bruixots d’Alcover no han limitat les seves actuacions a l’àmbit estrictament local, sinó que cada temporada es realitzen sortides a diferents indrets, dins i fora de Catalunya.

«Quan la colla fa una sortida en un poble anem a passar-ho bé i és un orgull fomentar la cultura i portar el poble i l’entitat per tot arreu», afirma el president.

Espectacle, pirotècnia, versots i disbauxa. I és que a la gent del carrer li agrada viure i gaudir de la festa.

Comentarios
Multimedia Diari