Dos metges de capçalera del CAP del Morell creen una aplicació per interpretar espirometries

Expira usa les dades personals d'edat, sexe, altura i pes i alguns obtingudes en la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques

19 mayo 2017 20:23 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dos metges de capçalera han creat una aplicació per interpretar espirometries i ajudar així a diagnosticar malalties respiratòries, segons ha informat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Els metges Francisco Martín Luján i Jordi Daniel del CAP del Morell (Tarragonès) han creat Expira, una aplicació gratuïta que avalua la funció pulmonar obtinguda en una espirometria.

Expira usa les dades personals d'edat, sexe, altura i pes i alguns obtingudes en la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques.

Automàticament emet un informe amb la interpretació de la funció pulmonar amb tres elements diferenciats: la presència i severitat de l'alteració, el tipus de patró ventilatori i la resposta al test broncodilatador", explica Martín.

Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya i el motiu de consulta del 15% de les visites als metges de capçalera, segons dades del Departament de Salut.

Expira es concep com una eina que complementa el criteri clínic i ajuda en el diagnòstic i control de pacients amb patologies respiratòries.

L'espirometria és la prova bàsica per a l'estudi de símptomes respiratoris i per al maneig en atenció primària del pacient amb patologia respiratòria obstructiva com l'asma.

S'utilitza en moltes disciplines de medicina clínica i preventiva i, segons un estudi realitzat en l'atenció primària catalana, la majoria dels centres disposa d'espiròmetre.

"Expira ofereix d'una forma ràpida una interpretació de la funció respiratòria i facilita l'elecció dels paràmetres que permeten el diagnòstic i, per als metges més experts, serveix per confirmar la sospita clínica", diu Luján.

Comentarios
Multimedia Diari