Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Dos metges de capçalera del CAP del Morell creen una aplicació per interpretar espirometries

Expira usa les dades personals d'edat, sexe, altura i pes i alguns obtingudes en la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques

EFE

Whatsapp
El CAP del Morell està a l'Avinguda Catalunya

El CAP del Morell està a l'Avinguda Catalunya

Dos metges de capçalera han creat una aplicació per interpretar espirometries i ajudar així a diagnosticar malalties respiratòries, segons ha informat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Els metges Francisco Martín Luján i Jordi Daniel del CAP del Morell (Tarragonès) han creat Expira, una aplicació gratuïta que avalua la funció pulmonar obtinguda en una espirometria.

Expira usa les dades personals d'edat, sexe, altura i pes i alguns obtingudes en la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques.

Automàticament emet un informe amb la interpretació de la funció pulmonar amb tres elements diferenciats: la presència i severitat de l'alteració, el tipus de patró ventilatori i la resposta al test broncodilatador", explica Martín.

Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya i el motiu de consulta del 15% de les visites als metges de capçalera, segons dades del Departament de Salut.

Expira es concep com una eina que complementa el criteri clínic i ajuda en el diagnòstic i control de pacients amb patologies respiratòries.

L'espirometria és la prova bàsica per a l'estudi de símptomes respiratoris i per al maneig en atenció primària del pacient amb patologia respiratòria obstructiva com l'asma.

S'utilitza en moltes disciplines de medicina clínica i preventiva i, segons un estudi realitzat en l'atenció primària catalana, la majoria dels centres disposa d'espiròmetre.

"Expira ofereix d'una forma ràpida una interpretació de la funció respiratòria i facilita l'elecció dels paràmetres que permeten el diagnòstic i, per als metges més experts, serveix per confirmar la sospita clínica", diu Luján.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También