El BOE publica els ajuts pels aiguats de l’octubre i gener

Els municipis afectats, principalment els de la llera del Francolí, esperaven des de fa mesos aquest pas del Govern central, que permetrà impulsar obres de reparació dels danys

27 agosto 2020 18:50 | Actualizado a 28 agosto 2020 16:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Boletín Oficial del Estado (BOE) publicava ahir la convocatòria d’ajuts per pal·liar els danys ocasionats pels temporals i altres situacions catastròfiques que van tenir lloc a Espanya entre l’1 d’abril de 2019 i el 31 de març d’enguany. Entre els municipis que se’n poden veure més beneficiats hi ha els de la Conca de Barberà i l’Alt Camp, afectats pels aiguats l’octubre de 2019 amb l’arribada del temporal Dana i més endavant, el gener d’enguany amb els danys causats pel temporal Glòria.

Entre les mesures contemplades en el Real Decreto-Ley del Ministerio de Política Territorial y Función Pública –aprovat en el Consell de Ministres del passat dimarts– s’estableix un règim d’ajudes a entitats locals per a la recuperació de la zona sinistrada. Consisteix en què els projectes directament relacionats amb els sinistres que executin els ajuntaments, les diputacions provincials, les comarques o les comunitats autònomes uniprovincials relatius a les obres de reparació o restitució d’infraestructures, equipaments o instal·lacions i serveis de titularitat municipal es podrà concedir una subvenció de fins el 50 per cent del cost, exclosos els treballs portats a terme amb mitjans propis no personificats de l’entitat local, ja siguin materials, maquinària o personal.

El Real Decreto identifica els diferents episodis de tempestes i pluja. Un d’aquests va tenir lloc entre el 21 i el 23 d’octubre, quan el DANA va provocar precipitacions a gran part d’Espanya, sent molt intenses a Catalunya. En el cas de la Conca de Barberà i l’Alt Camp, les fortes precipitacions es van produir principalment la nit del 22 d’octubre. A la zona de Prades van caure quasi 300 litres, bona part dels quals van anar cap a la capçalera del Francolí. Això va provocar importants inundacions, que es van fer molt visibles a l’Espluga de Francolí amb el taponament del pont i el conseqüent desbordament.

En total van ser sis els municipis de la Conca de Barberà els més afectats. Els alcaldes de cinc d’ells –acompanyats pel president del Consell Comarcal–, el 31 de gener van fer una roda de premsa per mostrar la seva indignació pel retard en els ajuts del Govern espanyol. Aquest havia promès que arribaren aviat, però s’han anat eternitzant.

En el cas de la demarcació de Tarragona, també poden acollir-se a aquests ajuts els municipis afectats pel temporal Glòria, que va deixar-se sentir el passat mes de gener amb fortes pluges

El pressupost total entre tots els temporals arriba als 226 milions d’euros a tot el país, dels quals el Ministerio de Política Territorial y Función Pública aportarà la meitat, 113 milions d’euros.

Comentarios
Multimedia Diari