El Ball dels Cercolets s'estrena amb motiu de la Festa Major de Valls

L’últim any que es representà a la ciutat fou durant les Festes Decennals del 1881

 

17 junio 2017 13:19 | Actualizado a 17 junio 2017 16:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest dissabte 17 de juny a dos quarts de dotze del migdia davant de l’Institut d’Estudis Vallencs ha tingut lloc l’acte inaugural del Ball dels Cercolets de Valls. Han estat acompanyats pels Cercolets de Vilafranca del Penedès ja que ells han apadrinat aquest ball. Les principals referències històriques del ball es troben a la novel·la Vilaniu de Narcís Oller amb apunts sobre el vestuari del ball dels Cercolets. També el prevere, historiador i folklorista vallenc Eusebi Ribas Vallespinosa ens parla del ball. Gràcies a les seves notes sabem que la última vegada que  es representà aquest ball i que va sortir al carrer per part dels vallencs va ser per les festes decennals de l’any 1881.

El ball dels Cercolets és una dansa tradicional que va néixer a les festes i les cerimònies de les veremes en zones tradicionals vinícoles de Catalunya, més en concret el Camp de Tarragona i del Penedès. Ha estat recuperat per l’Associació Cultural Ball dels Cercolets de Valls que el formen: Raul Molina, Miquel París, Roser Carbonell i Marta Ferré i amb el suport de l’Escola de Dansa Adagi. Per finançar el projecte van rebre ajudes de l’empresa Lear Corporation que ha finançat el cost de la confecció i el disseny del vestuari, i dels mecenes que hi han volgut col·laborar, en una campanya de crowdfunding amb la Plataforma Totsuma.

La música per a sac de gemecs, flabiol i tamborí ha estat creada per Francesc Sans, autor i compositor de peces d’altres elements festius; la coreografia per Roser Carbonell i el vestuari per Blanca Ferré que ha elaborat el vestuari pel ball dels Cercolets de Vilafranca i els nous vestits dels gegants de la ciutat de Valls, entre d’altres. Són un total de vuit balladores que formen part d’aquest ball. L’itinerari ha començat el Pati, el carrer de la Cort i ha finalitzat a la plaça del Blat.

L’objectiu d’aquesta entitat era recuperar el ball dels Cercolets de Valls de la manera més fidel i minuciosa possible, aportant d’aquesta manera un nou ball al seguici cerimonial de la ciutat de Valls. El podrem veure durant aquests dies de Festa Major de Sant Joan. Les principals sortides del ball seran l’anada i la sortida de Completes del dia 23, l’anada i sortida d’ofici del 24, dia de Sant Joan, i el Tomb del Poble de la tarda. També participarà en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela cada 10 anys.

 

Comentarios
Multimedia Diari