El Bou de Foc restaurat s’afegeix a l’‘Ara Toca Festa’

La peça, que va ser trobada en molt mal estat, ha estat reconstruïda per ser mostrada a l’exposició permanent del Museu de Reus

05 diciembre 2018 10:57 | Actualizado a 05 diciembre 2018 11:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest mes de novembre ha finalitzat al Museu de Reus la restauració d’un bou de foc, localitzat als tallers de la Pirotècnia Espinós fa uns quants anys. Aquesta restauració s’ha fet des d’un criteri museístic, és a dir, prioritzant l’estabilització-conservació de la peça per assegurar-ne una lectura fàcil i correcta al visitant. Des del Museu no es van plantejar una reconstrucció per tornar-li la funcionalitat, sinó per poder-lo mostrar al públic.

De fet, aquesta figura ja va servir de model per a la construcció dels tres Bous de Foc amb què compta ara la ciutat. Una d’aquestes figures –la Vedella, portada per la colla del Bou de Reus– és una reproducció fidel, en mesures i estructura, de la peça antiga i ha estat exposada en diversos moments al Museu, en substitució de la peça original. El Bou de Foc restaurat es podrà veure de forma permanent a l’exposició ‘Ara toca festa’.

Els Bous de Foc són figueres festives: carcasses zoomòrfiques portades per una persona, amb un aplic d’artificis pirotècnics a l’esquena que va cremant i ruixant d’espurnes les persones que, al seu voltant, participen en el joc festiu. Antigament, aquestes figures solien aviar pirotècnia erràtica.

Va ser trobat als tallers de la Pirotècnia Espinós i ha servit de model per als Bous i la Vedella de Foc

El Bou de Foc reusenc està format per una estructura de fusta sòlida i poc pesant que serveix d’esquelet i que es complementa amb un enreixat de fustetes molt més primes i flexibles, que són les que donen el volum al conjunt, així com amb quatre potes simples, també de fusta, i un cap massís amb un forat central –tapat amb una reixa metàl·lica– i dues banyes.
Tot el cos va recobert per una tela d’arpillera molt basta que porta per sobre diverses capes de paper encolat i pintat de negre que es subjecten amb claus a l’estructura de fusta. Per sobre de tot el conjunt trobem l’espina, també de fusta que és la que porta tota la pirotècnia.

La figura havia estat abandonada, a l’aire lliure, un temps indeterminat i estaba molt malmesa. El procés de restauració ha consistit en la seva neteja i desinfecció, consolidació de l’estructura de fusta i el muntatge final i les reintegracions. Val a dir que algunes peces estaven trencades i el cap, separat del cos. 

Comentarios
Multimedia Diari