El Carnaval ‘democràtic’ de Montblanc, recollit en una exposició

La mostra es pot visitar al Museu Comarcal de Montblanc fins al pròxim 1 de març i és la primera vegada que es fa

14 febrero 2020 09:30 | Actualizado a 17 febrero 2020 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«En un dels primers anys de Carnaval, una de les comparses era un ‘papà mòbil’. Un dels integrants del grup anava vestit de Sant Pare. I es veu que la gent es va esverar una mica», explica la directora del Museu Comarcal de Montblanc, Maria Serra. I és que l’equipament acull fins al pròxim 1 de març una exposició dedicada a la festa del Carnaval de Montblanc des de la seva recuperació, l’any 1978, fins a dia d’avui.

Tots els materials han estat cedits de forma desinteressada pels membres de les diferents comparses que han participat en els actes de carnaval des de finals dels anys setanta.

Es pot veure el Seguici Popular, éssers de corda, els personatges del Rei Lleó, àngels, Egipte, homes i dones de paper, gelats, la família Disney i l’enterrament de la Sardina. Tots ells reunits de forma extraordinària al Casal dels Josa de Montblanc. A més, també inclou els diferents cartells del Carnaval a la Vila Ducal.

Fa dos anys, la colla Embragània va crear polèmica a les xarxes socials. Van recrear la Legió Espanyola, i fins i tot va construir un gran carro de combat que portava una inscripció que feia referència a l’article 155. «Es pot veure una de les notícies que va sortir aquells dies», diu la directora.

L’exposició està repartida entre les diferents sales del Museu Comarcal. Algunes tenen relació amb la mostra permanent. «Aquests dies hem notat que molta més gent de Montblanc ve a veure l’exposició del Carnaval i aprofita i també veu l’altra», afirma Serra.

L’element més característic del Carnaval de Montblanc era la Xeringa, un costum que es remunta a l’Edat Mitjana i que consistia en construir una gran xeringa i demanar un delme als visitants. Qui es negava era mullat. També es pot veure a la mostra.

Tres dies de màxima activitat

El Carnaval de Montblanc té tres dies de màxima activitat. Dissabte al matí es rep Sa Majestat Carnestoltes i tot el seu seguici, i es dona pas a la disbauxa i la festa. A la tarda té lloc la gran rua i el ball de disfresses. Diumenge a la tarda es fa la desfilada de disfresses infantils. I el dimarts és el dia de l’enterrament de la sardina i la lectura del testament. Per primera vegada, el 25 de febrer, se celebrarà la vetlla del Rei Carnestoltes al vestíbul de la seu central del Museu Comarcal des d’on, al vespre, sortirà la comitiva fúnebre per a procedir a la lectura del seu testament.

Comentarios
Multimedia Diari