El Morell mostra quins són els bolets comestibles i els bolets intocables

Una desfilada de gent de la vila i de fora van poder admirar l'acurat certamen d'enguany. Fins a 200 varietats hi van estar presents de les 3.000 que hi ha catalogades a tot Espanya

19 mayo 2017 17:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un any més, i amb aquest ja en van 22, el Morell ha estat punt d’atracció dels amants i curiosos del món de la micologia, amb la celebració de l’Exposició de Bolets, a la sala d’actes de la Casa Consistorial, de la mà de l’associació local Tocats del Bolet, amb el suport de l’Ajuntament morellenc.

Ahir va ser un continu desfilar de gent de la vila i de fora per admirar l’acurada exposició que ha reunit fins a 200 varietats de bolets, dels 3.000 que hi ha catalogats a Espanya, molts d’ells dels més coneguts i saborosos, d’altres poc habituals i també espècies prohibides per a la ingesta.

Francisco Villanueva, un dels Tocats de Bolet, destacava que enguany hi ha hagut exposades com una quarantena de bolets diferents de l’anterior edició, ja que «d’un any per l’altre varia la troballa de segons quines varietats».

Per poder nodrir l’exposició, enguany la colla ha ampliat el radi de recerca, de 300 a 500 quilòmetres a la rodona, un cercle que ha inclòs el País Basc, tot el Pirineu català, Andorra, Aragó i el sud de França. Per aquesta feina els buscadors morellencs inclús sojornen alguna nit en refugis de muntanya «per rendibilitzar al màxim el temps invertit en els desplaçaments», comenta Villanueva. Aquest any han topat amb la dificultat de la manca de pluges, que ha retardat l’aparició de bolets.

El públic ja va poder admirar dissabte l’exposició, majoritàriament persones expertes i enteses en micologia, mentre que ahir, durant tot el dia, el gran públic va ser el gruix dels visitants. Van tenir ocasió de veure exposades les varietats de bolets «com si talment d’un pessebre es tractés», diu Francisco Villanueva, atès que són presentades en una mena de boscos en miniatura que recreen el seu hàbitat natural.

Com és costum, els bolets han estat classificats, amb el corresponent rètol, en llatí, català i castellà, per distingir-los perfectament. Per això, dos quadrets verds és símbol d’excel·lència; un quadret verd, simplement comestibles; el distintiu de color taronja, no aconsellables; el quadret vermell, tòxics, i els marcats amb dos quadrets vermells, molt tòxics.

Per aquest motiu, «el públic sol interessar-se per com discernir entre bolets bons i dolents», manifesta Villanueva. Ell mateix destaca les qualitats nutritives dels bolets comestibles, com també adverteix de les greus conseqüències de la toxicitat dels altres «que poden produir efectes al·lucinògens, més d’un recargolat mal de panxa, i fins i tot la mort».

Com a demostració de com en són els bolets de bons, els Tocats del Bolet del Morell, com és habitual, van oferir ahir al migdia a tots els visitants que es van posar a la llarga cua, un tast amb els bolets com a principal ingredient. Van distribuir més de 500 racions de vedella amb bolets, altres tantes de xampinyons a la planxa, i també de brou de bolets, al preu simbòlic d’un euro, gràcies a la subvenció municipal, en el marc dels jardins de la Casa de la Vila.

Comentarios
Multimedia Diari