El Museu del Pessebre de Catalunya obrirà el 2017 amb més d'un any de retard

La previsió era que l'equipament s´inaugurés a finals de 2015, però alguns problemes amb el finançament han fet que els treballs no es duguessin a terme en el termini establert

19 mayo 2017 18:44 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres continuen al futur Museu del Pessebre de Catalunya, situat al carrer de Solans de Montblanc. La previsió era que l’equipament estigués totalment enllestit a finals del 2015, però segons s’apunta des del Museu, alguns problemes en el finançament (que no s’han volgut concretar) han provocat un important retard en els treballs.

Ara per ara, no hi ha establerta cap data d’obertura, però el coordinador del Museu, Ismael Porta, espera que durant el 2017 estigui tot enllestit «sempre i quan es disposin de les subvencions necessàries». En aquest sentit, actualment s’està a l’espera d’algunes resolucions, com la dels ajuts europeus Leader.

Mentrestant, aquests dies s’està avançant en la preparació de la primera planta, que estarà dedicada als calvaris, una representació simbòlica de la passió, mort i resurrecció de Jesús que antigament es feia en algunes cases per Setmana Santa.

Segons Porta, hi haurà 34 escenes, des del baptisme a l’ascensió, en un espai ambientat amb roques i arbres. De fet, actualment s’està treballant en la construcció d’aquests elements decoratius, treballs que està duent a terme un equip de Naturtec Projectes, l’empresa que ha fet decoracions temàtiques en diferents zones de Port Aventura, com la piràmide maia o el Far West. D’altra banda, cara la setmana vinent es començaran a pintar els diferents elements, i s’espera que aquesta planta estigui finalitzada el pròxim mes d’octubre.

Per tal de tenir el Museu enllestit, faltarà la planta baixa. La sala, que representarà una plaça oriental, estarà dedicada als pessebres. L’equipament es completarà amb una segona planta amb sala polivalent que periòdicament anirà canviant d’exposició.

Actualment, aquesta compta amb 50 diorames de qui va ser un dels dioramistes més prestigiosos, Joan Mestres (1925-2013), que va rebre el 2004 el premi ‘Pessebrista Universal’, mentre que el 2006, la Generalitat li concedí el Diploma de Mestre Artesà. Finalment, la tercera planta es destinarà a fer-hi tallers de, per exemple, restauració o construcció de diorames.

L’equipament comptarà amb més de 18.000 escultures i és gestionat a través de la Fundació del Museu, integrada per l’Obra Social ‘la Caixa’, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu Comarcal, l’Ajuntament de Montblanc, l’associació de pessebristes de Montblanc i la mateixa Federació Catalana de Pessebristes.

Més de 15 anys treballant

La idea de fer el museu es remunta a l’any 1995, quan morí el figurista Martí Castells. En el seu moment es va fer una exposició monogràfica, però 5 anys més tard, el 2000, es va decidir posar en marxa el projecte que actualment s’està construint.

Comentarios
Multimedia Diari