El Pla de Santa Maria: una mostra del passat agrícola i industrial

La localitat de l'Alt Camp ofereix visites guiades gratuïtes, el darrer diumenge de cada mes, a l’antiga fàbrica tèxtil i a l’església romànica de Sant Ramon

08 julio 2019 15:40 | Actualizado a 10 julio 2019 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament del Pla de Santa Maria ofereix una mostra del seu passat a totes aquelles persones que vulguin apropar-se a aquesta vila de l’Alt Camp. Si ho fan el darrer diumenge de cada mes, tindran la possibilitat de conèixer un bocí de la història, el passat industrial i agrícola de la zona.

Es tracta de les visites guiades gratuïtes, que es van iniciar el passat mes de març, a les naus, ara rehabilitades, de l’antiga Fàbrica tèxtil de la localitat. Aquest complex industrial d’estil modernista, que està compost per àmplies naus, una altíssima xemeneia, la casa dels senyors, la gran bassa i terrenys, va ser fundat l’any 1916 i s’erigí en el principal motor econòmic del municipi fins a finals del segle XX. Actualment l’espai acull maquinària tèxtil de més de cent anys d’antiguitat i encara en fiuncionament.

En la visita, es pot contemplar aquestes màquines de teixir, en plena activitat gràcies a la tasca de José Luis Baldor, un antic treballador de la factoria, que s’ha ocupat de restaurar personalment els telers i les altres màquines que s’exposen, també antigues, i altres de més modernes. Una classe didàctica, en definitiva.

A banda, dins del complex de la Fàbrica es poden realitzar diverses activitats per a totes les edats: jocs infantils, petanca, circuit esportiu i de salut. També hi ha establiment de restauració.

A continuació, en una nau adjacent, es passa a visitar el Museu Agrícola, que conté una àmplia col·lecció d’estris emprats en la diversitat de conreus i altres eines del camp, més senzilles, que encara perduren. A més a més és destacable la col·lecció de carros, tant de pagès com carruatges, pertanyents a èpoques en què la mecanització es trobava en una fase incipient. L’espai museístic atresora també diversos elements propis de l’ús domèstic, bàsicament a pagès.

La segona part de la visita guiada es dirigeix cap a l’església romànica de Sant Ramon, una de les fites més destacades de la Ruta del Cister. Aquest temple va ser construït a principis del segle XIII i declarat Monument Històric Artístic Nacional.

Cal destacar la portalada, de gran riquesa escultòrica, amb setze columnetes de capitells decorats i l’escena del Naixement. A la façana de ponent, una gran rosassa, molt similar a la del monestir de Santes Creus, dóna llum a l’interior del temple, i l’escala de cargol per la qual s’ascendeix a la teulada.

Aquesta visita serveix per aprofundir en els detalls arquitectònics i artístics i també en empremtes de la història, com les marques de l’esvoranc que les tropes castellanes van obrir a canonades en el mur, l’any 1642, durant la Guerra de Successió.

La visita té unes dues hores de durada i les persones interessades no cal que facin cap inscripció prèvia. N’hi ha prou que es presentin al Centre d’Interpretació Tèxtil, situat a l’antiga fàbrica, a les onze del matí de les dates assenyalades. Pel que fa a les visites per a grups, es poden concertar per a qualsevol dia trucant a l’Ajuntament del Pla. El preu oscil·la entre un i dos euros, en funció del nombre de persones.

Comentarios
Multimedia Diari