El calçot de Valls arriba a París després de conquerir Londres

Els majoristes de Mercabarna preveuen vendre aquesta temporada 15,6 milions d’unitats d’aquesta ceba, la qual cosa representa un 37,7 per cent d’augment en els darrers cinc anys

09 marzo 2020 19:20 | Actualizado a 09 marzo 2020 20:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant la darrera temporada de calçots, els majoristes del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna assolien una xifra rècord amb 15.632.985 unitats distribuïdes de la popular ceba. La previsió per a la present campanya és molt bona també. Els majoristes especialitzats en aquest producte expliquen que «cada vegada es demana més calçot i la temporada s’allarga». Enguany hi ha qualitat i quantitat, sobretot del calçot més apreciat, el certificat de Valls, i cada vegada arriba més bon producte de les quatre demarcacions de Catalunya. De fet, des del 2015 la venda de calçots s’ha incrementat en un 37,7% al mercat majorista de Mercabarna. Pel que fa a les exportacions, l’exitosa ceba, que ja ha conquerit Londres, està entrant aquest hivern en un altre mercat emblemàtic: el parisenc. La temporada de calçot va de l’1 d’octubre al 30 d’abril, tenint el seu moment àlgid des del de febrer i fins a la Setmana Santa.

Els majoristes especialitzats en calçots del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna esperen consolidar aquesta temporada els 15 milions d’unitats distribuïdes d’aquest tipus de ceba. Durant la darrera campanya es van comercialitzar 15.632.985 unitats. Es tracta d’una xifra rècord que, per primera vegada, superava la frontera dels 15 milions de calçots venuts. De fet, durant les cinc darreres temporades la venda de calçot s’ha incrementat al mercat majorista en un 37,7%. Els majoristes expliquen que «la previsió és bona. El calçot va a mes i la temporada cada vegada és també més llarga». A les produccions de Tarragona i de les comarques de Barcelona, se sumen les de zones més fresques a Lleida i Girona que permeten tenir producte durant més setmanes.

Molt i bon producte

El principal origen del calçot que es comercialitza a Mercabarna és el calçot certificat de Valls. Els productors de Valls preveuen per a aquesta campanya una important producció de 18 milions d’unitats, de les quals al voltant del 60% –uns 10 milions– es distribuiran des del mercat majorista de Mercabarna. A més de respondre als paràmetres de qualitat que marca l’IGP de Calçot de Valls, que aquest any celebra el 25è aniversari, un 80% de la producció ja prové de llavor seleccionada en camp el que aporta excel·lència al producte.

El segon gran origen dels calçots són les comarques de Barcelona (Baix Llobregat, Maresme i Vallès Oriental); i cada vegada tenen una presència més significativa els calçots que es cultiven a terres de Girona i Lleida, d’on provenen els primers calçots de la temporada que arriben els mesos d’octubre i novembre.

A l’extranger

Segons el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), un 5% del calçots es destinaran aquesta campanya a exportació. Els principals destins són França, Bèlgica i Alemanya. Tanmateix, si un destí destaca especialment, és el mercat londinenc, on el calçot ha quallat en la restauració i botigues de productes alimentaris selectes i gurmet. Ja fa tres temporades que Londres rep calçot de manera regular cada setmana durant tota la temporada. Al mateix perfil selecte i gurmet va destinat el calçot que aquesta temporada ha començat a enviar-se també, setmanalment, a Paris.

D’altra banda, a la resta d’Espanya l’interès gastronòmic pel calçot és ja una realitat consolidada. S’hi destina un 15% del volum total. La restauració de Madrid, Aragó i Illes Balears són ja destins habituals d’aquesta ceba. També, segons estimacions de l’AGEM, del total comercialitzat entre un 25% i un 30% es destina a restauració.

Comentarios
Multimedia Diari