El febrer més càlid del segle XXI dóna pas a una primavera que portarà borrasques

Les temperatures baixaran notablement durant els pròxims tres dies, quan les màximes se situaran entre els 12 i els 17ºC

19 mayo 2017 15:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El febrer més càlid des del 2000, que ha registrat una temperatura mitjana de 8,3 graus, 2,1 graus superior al valor de referència, deixa pas a un inici de primavera que portarà borrasques i fins i tot baixades de temperatures de 12 graus a Catalunya, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, ha presentat avui el balanç climàtic del 2016-2017, en què ha destacat que el pas de successius fronts provocarà una baixada notable de les temperatures durant els pròxims tres dies, quan les màximes se situaran entre els 12 i els 17ºC.

A més, Conesa ha assegurat que aquest descens tèrmic, que vindrà acompanyat de nevades al Pirineu, generarà una borrasca mediterrània a la matinada de divendres 24 a dissabte 25, que provocarà precipitacions més abundants al litoral de Catalunya i un vent pronunciat a zones de muntanya.

Això no obstant, el delegat d'AEMET ha assegurat que la predicció estacional per a la primavera, en general, que engloba els mesos d'abril a juny, apunta que hi ha més probabilitat que la temperatura arribi a valors superiors als normals a tot Espanya (entès per normal els valors del període de referència 1981-2010).

De la mateixa manera, el balanç assenyala algunes anomalies d'aquest trimestre hivernal entre les quals es destaquen 22 dies seguits de boira durant el mes de desembre i un gener que no registrava temperatures tan baixes des de 2011.

Segons l'informe de l'AEMET, hi ha hagut un contrast entre els mesos de gener i febrer ja que el dia 18 del primer mes de l'any es va registrar la temperatura més baixa del trimestre a tota la regió, -21,5ºC a Llívia, mentre que el 21 del segon mes van arribar fins als 22,5ºC a la província de Tarragona.

Una altra dada rellevant que es mostra en el balanç són els 22 dies seguits que hi va haver de boira a Lleida, 15 d'ells qualificats de "boira ploranera", és a dir, amb dipòsit de precipitació en el pluviòmetre.

Conesa ha explicat que les temperatures més baixes es van registrar durant els mateixos dies de gener a tota la Península, coincidint amb les masses d'aire fred que van agitar al desembre i gener.

Quant a les precipitacions, el balanç indica que Catalunya ha registrat un "hivern normal" amb una mitjana de 125 mm encara que amb un repartiment desigual al territori català: les més abundants han estat a Girona, el Pirineu lleidatà i el sud de Tarragona mentre que les zones més seques han estat l'interior de Lleida.

A Espanya, el mateix informe indica que les precipitacions van ser escasses, i per tant, va ser un "hivern sec, encara que molt pròxim a normal", amb una precipitació mig sobre Espanya de 160 mm, valor que queda un 20% per sota de la mitjana trimestral, amb relació al període de referència entre 1981-2010.

Com a mesura destacable, Conesa ha fet referència als temporals que hi va haver al desembre i gener, que va deixar acumulació de pluja i neu a les zones més seques d'Espanya: Illes Balears, Múrcia i Alacant, entre d'altres, i ha indicat que "sembla que aquest hivern les zones seques i les humides s'hagin invertit els papers".

Comentarios
Multimedia Diari