Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El febrer més càlid del segle XXI dóna pas a una primavera que portarà borrasques

Les temperatures baixaran notablement durant els pròxims tres dies, quan les màximes se situaran entre els 12 i els 17ºC

EFE

Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un fort onatge provocat pel vent a Tarragona.

Imatge d'arxiu d'un fort onatge provocat pel vent a Tarragona.

El febrer més càlid des del 2000, que ha registrat una temperatura mitjana de 8,3 graus, 2,1 graus superior al valor de referència, deixa pas a un inici de primavera que portarà borrasques i fins i tot baixades de temperatures de 12 graus a Catalunya, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, ha presentat avui el balanç climàtic del 2016-2017, en què ha destacat que el pas de successius fronts provocarà una baixada notable de les temperatures durant els pròxims tres dies, quan les màximes se situaran entre els 12 i els 17ºC.

A més, Conesa ha assegurat que aquest descens tèrmic, que vindrà acompanyat de nevades al Pirineu, generarà una borrasca mediterrània a la matinada de divendres 24 a dissabte 25, que provocarà precipitacions més abundants al litoral de Catalunya i un vent pronunciat a zones de muntanya.

Això no obstant, el delegat d'AEMET ha assegurat que la predicció estacional per a la primavera, en general, que engloba els mesos d'abril a juny, apunta que hi ha més probabilitat que la temperatura arribi a valors superiors als normals a tot Espanya (entès per normal els valors del període de referència 1981-2010).

De la mateixa manera, el balanç assenyala algunes anomalies d'aquest trimestre hivernal entre les quals es destaquen 22 dies seguits de boira durant el mes de desembre i un gener que no registrava temperatures tan baixes des de 2011.

Segons l'informe de l'AEMET, hi ha hagut un contrast entre els mesos de gener i febrer ja que el dia 18 del primer mes de l'any es va registrar la temperatura més baixa del trimestre a tota la regió, -21,5ºC a Llívia, mentre que el 21 del segon mes van arribar fins als 22,5ºC a la província de Tarragona.

Una altra dada rellevant que es mostra en el balanç són els 22 dies seguits que hi va haver de boira a Lleida, 15 d'ells qualificats de "boira ploranera", és a dir, amb dipòsit de precipitació en el pluviòmetre.

Conesa ha explicat que les temperatures més baixes es van registrar durant els mateixos dies de gener a tota la Península, coincidint amb les masses d'aire fred que van agitar al desembre i gener.

Quant a les precipitacions, el balanç indica que Catalunya ha registrat un "hivern normal" amb una mitjana de 125 mm encara que amb un repartiment desigual al territori català: les més abundants han estat a Girona, el Pirineu lleidatà i el sud de Tarragona mentre que les zones més seques han estat l'interior de Lleida.

A Espanya, el mateix informe indica que les precipitacions van ser escasses, i per tant, va ser un "hivern sec, encara que molt pròxim a normal", amb una precipitació mig sobre Espanya de 160 mm, valor que queda un 20% per sota de la mitjana trimestral, amb relació al període de referència entre 1981-2010.

Com a mesura destacable, Conesa ha fet referència als temporals que hi va haver al desembre i gener, que va deixar acumulació de pluja i neu a les zones més seques d'Espanya: Illes Balears, Múrcia i Alacant, entre d'altres, i ha indicat que "sembla que aquest hivern les zones seques i les humides s'hagin invertit els papers".

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También