El fet casteller, protagonista de la Fira de Santa Úrsula de Valls

La ciutat va debatre sobre diversos aspectes del món dels castells amb el 6è Simposi Casteller, fet al convent del Carme

19 mayo 2017 17:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Contra tot pronòstic, finalment ahir la pluja no va deslluir un dels dies centrals de la Fira de Santa Úrsula de Valls i els actes es van poder desenvolupar amb normalitat, tot i que a mitja tarda algunes gotes sí que es van escapar, tot deixant el terra moll.

Tot i això, la zona d’aventura amb arnesos de la FiraCastells del Pati i la tirolina de llarg recorregut van estar en funcionament durant tota la jornada, per on van passar desenes de nens i nenes per tal de gaudir de diverses experiències, com els gronxadors verticals o les xarxes d’escala.

Però si una activitat va destacar durant el matí d’ahir, aquest va ser el Simposi Casteller, que ja suma sis edicions. Per segon any, aquest acte que acull anàlisis i debats entorn del món casteller es va realitzar a l’antic convent del Carme, l’actual Escola Enxaneta, i de nou es va encetar amb un show cooking ben especial.

El menjar del paleolític

Guatlles amb ceps i romaní i un aperitiu a base de medul·la al forn amb tonyina deshidratada. Aquest és l’esmorzar del qual van poder gaudir els assistents al Simposi. Es tracta de Pàleo receptes, escrites per la periodista Cinta S. Bellmunt i l’arqueòleg, director de la Fundación Atapuerca i investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Eudald Carbonell.

I per què menjar paleolític en una activitat castellera? Segons Carbonell, «esmorzar rodejant el foc és una tradició mil·lenària que s’enriqueix amb la cultura de les construccions castelleres».

Així mateix, el científic considera que aquesta és «una síntesi de l’evolució biològica i cultural del nostre gènere, Homo, que amb la nostra espècie, Homo sapiens, culmina el control de les relacions de cooperació. Què més humà que menjar junts i construir junts?»

Prop d’una setantena de persones va poder gaudir d’aquest esmorzar que prèviament havia estat elaborat per dos cuiners barcelonins arrelats a l’Empordà: Agustí de la Rica i Rico Ponti, del restaurant La Bassa de Ventalló i La ü de Vilaür, respectivament.

A continuació, es donà pas als debats del 6è Simposi Casteller de la mà d’experts en aquest àmbit, tot traslladant l’acció a la sala d’actes del Convent del Carme. El primer tema que es va tractar va ser sobre les durades de les actuacions castelleres i el nombre idoni de colles participants, debat que ve precedit d’un seguit de mesures ja dutes a terme a les places en les diades més multitudinàries en localitats com Vilafranca o Tarragona.

La segona i última temàtica abordada va ser el de l’impacte econòmic i social dels equipaments i programes culturals. En aquest cas, l’anàlisi va partir dels treballs que la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya impulsen i realitzen actualment a Valls per construir el nou Museu Casteller de Catalunya, que s’espera que entri en funcionament a finals del 2017.

Per finalitzar el Simposi Casteller, a les dues del migdia es va celebrar un vermut tertúlia amb dos protagonistes ben especials: els caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré, de la Joves, i Manel Urbano, de la Vella, una petita conversa sobre el que succeirà a la diada castellera d’avui al migdia a la plaça del Blat, que tanca temporada.

Una quinzena d’activitats

D’altra banda, ahir continuava al Pati la 6a FiraCastells amb 23 estands de jocs, entitats, mitjans de comunicació, llibreries i editorials, artesania i marxandatge. A més, aquest espai també acull des de divendres a la tarda una quinzena d’activitats que converteixen els més petits en els protagonistes.

La zona d’aventura amb arnesos, el rocòdrom de dos monòlits amb pont tibetà i la tirolina de llarg recorregut són el gran reclam dels menuts, però l’oferta es completa amb tallers per a totes les edats i gustos, com la creació de fermalls ornamentals castellers, la construcció de castells amb castellers de fusta, activitats de Jumping Clay per elaborar figures d’argila multicolor i jocs de taula i d’habilitat.

Així mateix, també es pot gaudir de tallers d’escriptura, pintura, retallables i dibuix, de polseres i collarets amb motius castellers, tallers de ràdio, titelles i partides dels jocs de l’Oca castellera i el Savi Casteller.

Totes aquestes activitats seguiran durant el dia d’avui fins a les vuit del vespre, quan es farà la cloenda. Cal destacar que enguany s’han creat unes polseres al preu de 3 euros la jornada que tenen com a finalitat regular els fluxos de participants en aquelles activitats més sol·licitades

Gegants, bous i foc

Paral·lelament a les activitats de caràcter més casteller, ahir els gegants i el bestiari també tingueren un pes destacat. Així, els quatre Gegants de la Ciutat van protagonitzar a les dotze del migdia la cercavila de la vigília de Santa Úrsula acompanyada pel repic general de campanes de l’església arxiprestal de Sant Joan, un aspecte de la tradició que la ciutat fa anys va perdre i que enguany s’ha volgut recuperar. El recorregut es va iniciar a la plaça del Blat.

D’altra banda, Valls va viure a partir de les 17.30 h el 4t Correbous, però no pas amb animals de veritat, sinó amb elements del bestiar de ciutats d’arreu de Catalunya: Olot, Reus, Tortosa, Constantí, a més del bou de Valls i el tradicional.

I quan ja eren les vuit del vespre, el foc va prendre els carrers del centre de la ciutat. I és que començava un gran correfoc a càrrec de vuit grups de balls de diables. Després de recórrer el Barri Antic, la plaça del Blat es convertí en l’escenari dels versots per tal de fer burla de l’actualitat local, però en sec, des del terrat de l’Ajuntament baixà l’arcàngel sant Miquel per retractar les paraules dels diables.

Amb aquest acte, es donava inici a la nit de Santa Úrsula, protagonitzada per dos grups de versions: Xaranga Band Tocats i Xaranga Tocabemolls, un doble concert que es va realitzar a la plaça del Blat.

I avui, final de Fira

Santa Úrsula arriba avui al seu final. Continuaran les activitats del Pati, però l’acte central serà, sense cap dubte, la diada castellera, que es farà a partir de les 13 h a la plaça del Blat.

Comentarios
Multimedia Diari