El municipi de Querol ja té enllestit l'Aixopluc dels Castells del Gaià

L'espai té com a objectiu posar en valor el conjunt de fortificacions construïdes durant la Marca Hispànica

19 mayo 2017 21:58 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després que el mes de febrer passat s’anunciés que Querol rebria fons europeu per divulgar els Castells del Gaià, el municipi ja compta amb l’Aixopluc. Es tracta d’un espai semiobert situat entre la plaça del poble i un solar que l’Ajuntament va adquirir el 2013.

La finalitat és realçar el patrimoni natural de Querol i també de la comarca, posant èmfasi en el conjunt de fortificacions situat a la frontera natural del riu Gaià de l’època de la Marca Hispànica. El projecte s’ha enllestit recentment aquest estiu, tot i que encara no s’ha inaugurat de forma oficial.

L’espai compta amb dues maquetes, una del castell de Querol i una altra del de Saburella, situat dins el mateix terme municipal. L’Aixopluc es completa amb cinc plafons, on s’ofereix informació de la Marca Hispànica, els tipus de castells construïts al llarg del riu Gaià durant aquella època i la vida al seu entorn.

A més a més, també es reivindica el patrimoni del municipi, que compta, per exemple, amb quatre castells, tres conjunts i diferents edificis destacats, com Cal Valldecerves, el Mas de les Esplugues o La Casa Gran.

La voluntat és que l’espai es converteixi en un punt de partida de diferents itineraris que passen pel municipi, així com un punt de descans de la Ruta de les Terres del Riu Gaià.

El projecte, pressupostat en 74.934 euros més IVA, ha estat finançat en un 55% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el que suposen 59.947 euros. A més a més, la Diputació de Tarragona ha aportat 20.000 euros. El projecte ha estat redactat per Ricard Sánchez i ha donat feina a una desena de treballadors i veïns de Querol.

 

La ruta dels Castells del Gaià

Al segle X, la vall del Gaià marcava la frontera entre la Marca Hispànica i l’al-Àndalus, el que va fer que en aquesta zona es construïssin nombroses fortificacions, totes elles seguint un patró d’assentament homogeni entorn del riu.

Actualment, es conserven una quarantena de castells repartits entre tres comarques: la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès. De fet, hi ha el que s’anomena la ruta dels Castells del Gaià, que porta al visitant a descobrir totes aquestes fortificacions, des de Santa Coloma de Queralt, Montagut i Almenara fins a la costa amb el Catllar, Ferran, Tamarit i Altafulla, passant per Vila-rodona, Vilardida i Rocamora.

Comentarios
Multimedia Diari