El pessebre megalític de Queralt irradia Nadal a tot el món

El col·leccionista Alexandre Queralt ha fet una representació de la postal nadalenca a base de pedres i molta creativitat

19 mayo 2017 16:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com és costum, després de la missa de Nadal molts catllarencs es van arribar a la Masieta de Queralt, del Catllar, per veure el pessebre popular, que des de fa 42 anys construeix l'Alexandre Queralt, amb figuretes de tot el món, de la seva àmplia col·lecció.

Vet ací la sorpresa!. Enguany el pessebre, que ocupa una superfície, a cobert, de 30 metres quadrats no té ni una sola figura. I és que a l'Alexandre feia temps que li rondava pel cap i, com diu, "porto alguns anys acumulant pedres per decidir-me a fer aquest pessebre diferent". En la seva construcció ha comptat amb l'ajut del seu nebot, Raúl, i de l'Albert Mateu.

Un pessebre que du el lema, "La llum del Nadal s'irradia per tot el món". Sobre una base de terra groga del Catllar i terra vermella de la Mare de Déu de la Roca de Montroig, es dibuixa un sol que irradia la llum als cinc continents, dibuixats amb guix. D'aquesta manera "el pessebre es projecta en un món cada vegada més paganitzat", subratlla en Queralt.

Es tracta doncs d'un pessebre megalític, amb dòlmens i menhirs, que recrea el Naixement, al bell mig de l'hemisferi solar, amb un còncau i petri bressol per al Jesuset. Per tant, tots els personatges són pedres seleccionades de les lleres del riu Gaià i de la riera de Maspujols: els pastors de l'Anunciata, les ovelles, els Reis d'Orient amb els seus camells, i les races humanes dels continents, aquests, amb el color que s'hi escau, de la corresponent pedra natural. L'excepció és les garbes de palla que, això sí, són transportades en un carro estirat per una mula, acompanyada del carreter, tots també de pedra.

Aquests són alguns dels trets més destacables que ofereix un pessebre "trencador", amb una bona dosi d'abstracció, curull de simbologies i detalls que hom va descobrint així que l'observes detingudament.

És l'obra d'Alexandre Queralt, un home de 84 anys que té col·leccionats a prop de 200 pessebres, a excepció d'Oceania, de gairebé tot el món. Però el seu, d'enguany, que tothom pot visitar lliurement, de ben segur que és exclusiu. Es projecta a tota la terra, envoltat de caravanes aparcades procedents de diversos indrets del món

Comentarios
Multimedia Diari