El projecte per recuperar Esblada s'esvaeix per exigències bancàries

El dia abans de signar l'acord de compra, l'entitat propietària va canviar les condicions demanant el pagament de l'IVA

19 mayo 2017 18:12 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Esblada torna a quedar-se orfe. I és que el grup de sis famílies d’arreu de Catalunya que volia recuperar de forma sostenible aquest petit nucli de Querol finament no comprarà el poble. Segons han informat els membres de la Cooperativa Esbladenca –els interessats en anar a viure a Esblada–, tot ha estat per la modificació de les condicions de compra fetes a última hora per part d’ING Holanda, propietari dels terrenys en qüestió: 82 hectàrees de cultiu i bosc i 14 cases.

Ja hi havia un preacord de compra signat, però el 28 de juny, just el dia abans de tancar definitivament el tracte, l’entitat bancària els va comunicar a través de correu electrònic que hi havia un canvi en les condicions. Concretament, la part venedora havia decidit no vendre sense el pagament de l’IVA per la part compradora.

«Degut al règim fiscal que la nostra cooperativa compleix, l’operació de compravenda està exempta d’IVA», explica el grup de famílies. En tot cas, assumir aquest impost suposava un notable increment del cost del projecte, que ja tenia com a despesa els prop de 250.000 euros per comprar el nucli, a més de la inversió que representava reconstruir les cases, totes elles derruïdes, que era d’aproximadament 30.000 euros cada una.

Actualment, la cooperativa comptava amb un crèdit a retornar entre cinc i set anys a COOP57 i l’aportació de 2.500 euros per part del Fons Social Germinem. A més a més, cada soci havia d’aportar inicialment 1.000 euros de capital social.

Segons la cooperativa, el fet de pagar l’IVA hauria repercutit en l’estructura econòmica del projecte, havent de fer canvis en la fiscalitat de la cooperativa per no posar-la en risc.

«Podíem aconseguir els diners necessaris per fer front a aquest nou repte, però llavors hauríem de tornar a esperar per poder començar les obres», expliquen les famílies afectades, que alhora recorden que ja fa quatre anys que estaven lluitant en aquesta aventura, dos d’ells negociant amb ING Holanda.

Arribats a aquesta situació, els implicats en el projecte han decidit tirar la tovallola i dissoldre la cooperativa després de «topar amb una duríssima realitat» i «despertar del somni». «Estem molt desgastats després de tant de temps treballant», deia ahir al Diari la Magda, una de les implicades, que destacava que ja l’estiu passat havien estat a punt d’iniciar les primeres obres.

Ara, els camins de les sis famílies que s’havien sumat al projecte se separen. Algunes treballaran en altres aventures similars, mentre que d’altres deixen la idea totalment apartada.

Reconstruir un poble

‘Vols viure a Esblada?’ és el nom del projecte que pretenia comprar el nucli d’Esblada per construir una comunitat que treballés per la transformació social.

La intenció era que fossin les mateixes famílies implicades les que reconstruïssin les 14 cases del poble que es troben a la venda amb l’ajuda d’arquitectes i una xarxa de voluntaris. Les tasques s’haurien realitzat amb bioconstrucció per tal de minimitzar l’impacte humà, utilitzant materials ecològics com la palla o la fusta.

D’altra banda, s’apostava per l’autosuficiència energètica amb la creació d’energia renovable i una educació basada en la pedagogia lliure a través d’un projecte educatiu propi.

Després de realitzar diverses xerrades informatives per tot el territori, actualment ja eren sis els nuclis familiars que estaven implicats en aquest projecte, és a dir, una vintena de persones.

Comentarios
Multimedia Diari