El rellotge del Port de Tarragona protagonista del cupó de l'ONCE

A la venda aquest dilluns 25 de maig en la sèrie ‘Ciudades en punto y hora’

25 mayo 2020 08:40 | Actualizado a 27 mayo 2020 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Rellotge del Port de Tarragona, situat a l'inici del passeig de l’ Escullera al dic de Llevant, un espai conegut també com a Km 0, ha estat triat per l'ONCE per a protagonitzar i il·lustrar el seu reconegut cupó que es posarà a la venda avui dilluns, dia 25 de maig, en la sèrie anomenada ‘Ciudades en punto y hora’.

Es tracta d’una sèrie, iniciada el març de 2019 i que finalitzarà aquest any 2020, dedicada als 52 rellotges més emblemàtics de l’estat. Aquesta difusió representarà més de cinc milions i mig de cupons que mostraran la imatge del rellotge del Port de Tarragona per tota la península.

Un tast històric del Rellotge del Port

El singular i peculiar rellotge del Port és un projecte de l’enginyer Francisco García de Membrillera i datat el 1922, que està protegit com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local). Forma part de la Ruta Patrimonial del Port, un recorregut de més de quatre quilòmetres que inclou una dotzena d’elements portuaris.

El rellotge substituïa els tocs de trompeta que un trompeter feia per indicar l’inici i el final de la jornada laboral. El rellotge té tres esferes d’1,5m de diàmetre, que antigament tocaven les hores, les mitges hores i els quarts. Dues de les esferes són recobertes de vidre i la tercera es va recobrir d’esmalt sobre coure per no enlluernar els vaixells i perquè no el confonguessin amb el far.

El lloc corresponent a la quarta esfera es va decorar amb un mapamundi. A la cabina del rellotge s’hi accedia a través d’una escala marinera de fusta situada a la columna central. Després de diverses intervencions, l’any 2006 es va restaurar el templet i es va substituir la maquinària del rellotge per una de digital. Actualment, l’antiga maquinària restaurada està a disposició del Museu del Port. Ara, catorze anys més tard, s’hi duran a terme obres de restauració per conservar una de les joies no només del patrimoni portuari, sinó de la ciutat de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari