El sabor familiar dels calçots

Gourmet. Els menús per gaudir de la festa gastronòmica s’estenen per tota la província

21 enero 2018 15:14 | Actualizado a 22 enero 2018 12:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des del novembre fins a l’abril és la temporada perfecta per assaborir una bona calçotada. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) «Calçot de Valls» és la distinció que garanteix la qualitat del producte i que s’estén a través dels productors de les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Desenes de restaurants ofereixen la possibilitat de gaudir d’aquesta especialitat gastronòmica.

Cal Ganxo, artesanal i únic

 


La Guia de Restaurants i Hotels de Catalunya, Andorra i altres llocs d’interès 2018, de Fèlix Llovell i Ramón Segú, recull l’experiència de Cal Ganxo (a Masmolets, al terme municipal de Valls), un restaurant ubicat en una casa pairal del segle XVIII i que s’ha especialitzat en calçotades. «Un establiment artesanal i únic on assaborir amb els cinc sentits l’autèntica calçotada tradicional». Cal Ganxo és l’únic restaurant de Valls i de Catalunya que només serveix calçotades. «La calçotada que oferim és apta per a celíacs. El menú inclou els calçots amb la salsa, carn d’anyell, llonganissa i botifarra negra de Valls, fesols del ‘ganxet’, carxofes i allioli. Tot maridat amb vi i cava Brut Nature. El menú acaba amb la crema catalana, taronges i els cafès», detalla Lola Rodríguez, copropietària de l’establiment juntament amb Lluís Figuerola. El preu del menú és de 40,70 euros (IVA inclòs).
El restaurant Cal Ganxo també esdevé fidel a la tradició familiar. «La recepta de la salsa de calçot és l’original de la iaia Cisqueta de Cal Ganxo», explica la Lola Rodríguez.

Masia del Pla, calçotades per a tots els gustos

 


Productes de proximitat i de qualitat són el secret de les «autèntiques calçotades» de la Masia del Pla (El Pla de Santa Maria, al quilòmetre 19 de la carretera C-37). Els comensals de l’establiment poden escollir entre diversos menús: com la calçotada clàssica i la calçotada vegetariana, entre altres. 
«El menú clàssic inclou calçots sense límit acompanyats amb salsa i després una graellada de carn de xai, llonganissa i botifarra negra, productes de l’Alt Camp, guarnits amb fesols de ‘ganxet’, carxofa a la brasa i patata al caliu. Les postres que s’ofereixen és crema catalana. El menú, de 37,50 euros, també inclou vi, aigua, cava i cafès», detalla Marc Mestres, administrador del restaurant Masia del Pla.
L’altra opció és gaudir d’una «calçotada vegetariana» (33,50 euros). «És una variant de la calçotada clàssica. Després dels calçots sense límit s’ofereix un sortit de verdures, com remenat d’espinacs amb panses i pinyons, escalivada, patata al caliu, fesols, tomàquets, etc.», explica el propietari.
El cuiner Cisco Benaiges és qui prepara la salsa de calçots de la Masia del Pla. «La base principal està en la quantitat de cadascun dels ingredients i en escollir productes de qualitat i de proximitat», explica Marc Mestres i afegeix que «els comensals sempre ens diuen que la nostra salsa és única».

Calçots i vi al Priorat 

 


L’Hotel-Hostal Sport de Falset (Priorat) organitza un any més calçotades. L’atractiu principal és el maridatge amb vins del Priorat. L’establiment organitza calçotades per a grups i/o particulars, i ofereix també la possibilitat de visitar un celler. El menú inclou la degustació de calçots, amanida variada, graellada de carn i verdures al grill. Les calçotades tenen lloc a l’exterior del restaurant i després els comensals passen al restaurant per seguir amb el menú gastronòmic. En funció de si es realitza o no la visita enoturística complementària, el cost és de 25 o de 40 euros. 
Enguany, s’ofereix als comensals la possibilitat de conèixer el Celler Clos Galena (El Molar), i que destaca per ser l’únic del Priorat que ha servit els seus vins al sopar dels prestigiosos Premis Nobel a Estocolm, a finals de l’any passat. De fet, la visita a Clos Galena inclou el tast de Formiga de Vellut. Un cop més, la gastronomia uneix el món del vi i els calçots.

Comentarios
Multimedia Diari