Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El setrill serà el protagonista del 3r Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet

L'organització dóna continuïtat a la iniciativa posada en marxa l'any passat de retre homenatge a una peça de vidre

Montse Plana

Whatsapp
El setrill serà el protagonista de la 3a edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet.  Foto: Cedida

El setrill serà el protagonista de la 3a edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet. Foto: Cedida

Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, posarà l’accent en la seva 3a edició en el setrill. Així, enguany es donarà continuïtat a la iniciativa posada en marxa el 2014 consistent en retre homenatge a una peça de vidre diferent en cada una de les edicions del festival per tal de recuperar-les i difondre les seves característiques entre el públic.

Si l’any passat el protagonista va ser el càntir, aquesta vegada s’ha apostat pel setrill, «senzill o decorat, transparent o de colors, amb un broc o amb dos, single o matrimoni», s’apunta des de l’organització d’aquest esdeveniment, que se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre pels carrers de la vila.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, l’organitzador de Vitrum, ja ha començat a treballar en la confecció del programa i la imatge de la festa. Ara per ara, s’ha avançat que la festa comptarà de nou amb actes de caire lúdic i familiar, exposicions, tallers, concursos, un mercat d’artesania i exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat tradicional que es va dur a terme al municipi durant més de 50 anys quan a principis del segle XX es va desenvolupar una important indústria vidriera.

L’epicentre de Vitrum serà una vegada més el Museu i Forn del Vidre, que és on es realitzaran visites guiades i demostracions a càrrec del mestre vidrier del museu, Paco Ramos.

D’altra banda, la gastronomia serà present a l’esdeveniment per segon any consecutiu. Així, l’organització torna a apostar per la ‘Cuina Vitrum’, on els quatre restaurants de la vila i del monestir de Poblet van oferir durant la segona edició menús temàtics inspirats amb el vidre, una iniciativa que va atraure a més de 3.000 persones.

Vidre des del segle XII

Si bé la indústria vidriera es va establir a Vimbodí i Poblet a principis de 1900, la seva tradició es remunta al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola, on es fabricaven els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca.

No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También