El setrill serà el protagonista del 3r Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet

L'organització dóna continuïtat a la iniciativa posada en marxa l'any passat de retre homenatge a una peça de vidre

19 mayo 2017 19:38 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, posarà l’accent en la seva 3a edició en el setrill. Així, enguany es donarà continuïtat a la iniciativa posada en marxa el 2014 consistent en retre homenatge a una peça de vidre diferent en cada una de les edicions del festival per tal de recuperar-les i difondre les seves característiques entre el públic.

Si l’any passat el protagonista va ser el càntir, aquesta vegada s’ha apostat pel setrill, «senzill o decorat, transparent o de colors, amb un broc o amb dos, single o matrimoni», s’apunta des de l’organització d’aquest esdeveniment, que se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre pels carrers de la vila.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, l’organitzador de Vitrum, ja ha començat a treballar en la confecció del programa i la imatge de la festa. Ara per ara, s’ha avançat que la festa comptarà de nou amb actes de caire lúdic i familiar, exposicions, tallers, concursos, un mercat d’artesania i exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat tradicional que es va dur a terme al municipi durant més de 50 anys quan a principis del segle XX es va desenvolupar una important indústria vidriera.

L’epicentre de Vitrum serà una vegada més el Museu i Forn del Vidre, que és on es realitzaran visites guiades i demostracions a càrrec del mestre vidrier del museu, Paco Ramos.

D’altra banda, la gastronomia serà present a l’esdeveniment per segon any consecutiu. Així, l’organització torna a apostar per la ‘Cuina Vitrum’, on els quatre restaurants de la vila i del monestir de Poblet van oferir durant la segona edició menús temàtics inspirats amb el vidre, una iniciativa que va atraure a més de 3.000 persones.

Vidre des del segle XII

Si bé la indústria vidriera es va establir a Vimbodí i Poblet a principis de 1900, la seva tradició es remunta al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola, on es fabricaven els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca.

No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives.

Comentarios
Multimedia Diari