Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tarragona Societat

El vallenc Senén Florensa ja és oficialment ‘ambaixador’

Tot i que no tenia aquesta categoria, des de fa anys exerceix el càrrec. És una de les vint persones espanyoles que tenen aquest títol

ÀNGEL JUANPERE

Whatsapp
Senén Florensa, durante una visita al ‘Diari’. FOTO: LLUÍS MILIÁN/DT

Senén Florensa, durante una visita al ‘Diari’. FOTO: LLUÍS MILIÁN/DT

Tot i que porta molts anys a la carrera diplomàtica, on ha exercit fins i tot d’ambaixador d’Espanya a Tunísia, el vallenc Senén Florensa Palau (Valls, 1950) ja té, des del passat dilluns, el títol d’ambaixador a tots els efectes. És un dels vint ciutadans espanyols amb aquesta categoria que estan exercint, segons recordava ahir al Diari el diplomàtic des de Viena, on està destinat com a ambaixador davant dels organismes de Nacions Unides a la capital austríaca. Fins ara era Ministre Plenitenciari de Primera Classe.

Florensa apunta que es tracta d’un «reconeixement simbòlic» perquè a la realitat ja exercia el càrrec. Però a partir d’ara, si no té destí, continuarà sent ambaixador. La setmana passada, una subsecretària del Ministerio de Asuntos Exteriores es va posar en contacte amb ell per anunciar-li la notícia. Li va dir que el seu nomenament s’aprovaria al Consell de Ministres de divendres i dilluns va sortir publicat al BOE, firmat pel ministre en funcions Josep Borrell, cinc dies abans que abandonés el seu càrrec per a ser l’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior.

El diplomàtic vallenc afirma que es troba molt a gust al seu destí des de fa un any, Viena, una de les tres seus de l’ONU –junt amb New York i Ginebra–. Aquí s’administra i executa per exemple el programa de la ONU sobre la utilització de l’espai ultraterrestre amb finalitats pacífiques. També hi ha l’oficina contra la droga i el delicte, l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica o l’Organisme pel Desenvolupament del Dret Mercantil Internacional. En total treballen a les dependències de les Nacions Unides a Viena unes 5.000 persones, a més a més d’haver-hi ambaixades d‘uns 160 països.

A l’ambaixada espanyola a les Nacions Unides a Viena –n’hi ha un altre pels afers amb Àustria–, a part de Senén Florensa, hi treballen quatre diplomàtics «amb molts coneixements i experiència» i una desena de persones més.

Senén Florensa confessa que se sent molt bé a la seva destinació actual, després d’haver estat cònsol general a Berlín i Roma, o delegat assistent a la missió espanyola davant la Unesco a París, a més a més de director general de l’Institut de Cooperació amb el Món Àrab.

Magreb i Hispanoamèrica

Precisament, per aquest contacte amb el Magreb, assegura que el Marroc és una destinació molt bona per a una diplomàtic espanyol, «i més amb el meu cas, que he treballat 25 anys amb ells i tinc molts amics allí». Però a la vegada recalca que qualsevol país hispanoamericà és bo també per a ell, «perquè suposa una dimensió diferent. Tens un accés il·limitat a tota la societat i institucions, i amb qui hi ha una relació intensíssima». Però el diplomàtic, potser per la seva feina, recalca que «estic content on estic».

I mentrestant, a distància, segueix sent president no executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, IEMed, amb seu a Barcelona, després de ser el seu director general.

Tot i haver estat treballant per tot el món, espera que arribi el Nadal per poder venir a Tarragona, on té una casa a la Part Alta, per retrobar-se amb els seus fills, que estan un a Àfrica i l’altre, a Amèrica.

Temas

Comentarios

Lea También