Más de Tarragona

Tarragona Gegants

Els Manotes i el Bertran, una parella i un casteller

Els simpàtics Manotes, la parella de gegants de la Riera, fan les delícies de la mainada que gaudeix en veure’ls ballar tot i exposar-se a rebre una suau plantofada

JOAN BORONAT

Whatsapp
La gran família gegantera de la Riera. FOTO: cedida

La gran família gegantera de la Riera. FOTO: cedida

Els simpàtics Manotes, la parella de gegants de la Riera, fan les delícies de la mainada que gaudeix en veure’ls ballar tot i exposar-se a rebre una suau plantofada.

Amb la presència dels Manotes a qualsevol festa, la gresca està assegurada. A aquesta parella mítica de gegants s’hi va afegir l’any 1998 un tercer i singular personatge: el Bertran de la Riera. Aquest, recrea el mític personatge casteller Josep Bertran Roig, el qual va participar com a segon, junt amb l’Espiridió de Tarragona, el Silvestre de Creixell i l’Escolà, en el Quatre de Nou sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls aixecat el 24 de setembre de 1881, per les festes de Santa Tecla a Tarragona. En Josep Bertran va néixer a la Riera l’any 1854.

Home corpulent i forçut, va protagonitzar fets i proeses d’allò més inversemblants, amanides amb les més curioses anècdotes que tant agrada recordar als veïns de la Riera de Gaià.

El 29 d’abril de 1989, en la presentació del gegant, aquest va sortir de Cal Bertran, la casa pairal de Josep Bertran, a la Placeta, a la façana de la qual es va descobrir una placa commemorativa, amb parlament del cineasta Bigas Luna.

Alhora, la Colla Vella dels Xiquets de Valls enlairava dos pilars de cinc com a homenatge al seu destacat casteller.

Sobre això, en la participació del gegant a la seva primera cercavila es va estrenar el Ball del Gegant Bertran. Un espectacle sempre lluït.

Temas

Comentarios

Lea También