Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els Xiquets de Tarragona proven la pinya 'a l'antiga' i aposten per la seguretat

La iniciativa consisteix en què els integrants de la base d'un castell folrat col·loquin els braços amunt, com es fa en els que no porten folre. L'objectiu és que el casteller de pinya estigui més protegit.

Whatsapp

Els Xiquets de Tarragona s’han sumat a l’estudi sobre la viabilitat de l’anomenada pinya a l’antiga, un projecte que té com a objectiu l’augment de la seguretat i la prevenció de lesions en els castells que tenen folre. La idea va partir el 2016 dels Castellers de Sants i, enguany, una sèrie de colles s’hi han sumat. Entre elles, els Xiquets de Tarragona, que ja ha començat a realitzar les primeres proves al pati d’assaig.

"Estem fent proves, aprenent, parlant amb la gent de la pinya per veure com se sent, si ho veu factible, si se sent més protegida, si fent-ho així es perd embranzida a la base... De moment, és només un estudi per analitzar-ne la viabilitat, però tenint en compte que l’objectiu de tot plegat és augmentar la seguretat i la prevenció de lesions en els castells, no vam dubtar ni un moment que volíem col·laborar-hi", explica el cap de colla dels ratllats, Sergi Feijoo, qui afegeix que "en tot moment" els matalassers han estat en contacte amb els Castellers de Sants per tal d’assessorar-se sobre com dissenyar i executar aquest format innovador.

Xiquets de Tarragona
Proves al pati d'assaig.

La pinya a l’antiga consisteix essencialment a què els integrants de la base del castell es col·loquin amb els braços amunt també en els castells folrats, tal com es fa en els que no porten folre. Amb el nou format, només els castellers del nucli central de la pinya (els que porten els integrants del folre al damunt) continuarien amb la seva posició habitual amb els braços avall, però els dels cordons exteriors, que per tant queden descoberts i especialment exposats en cas de caiguda, es col·loquen amb els braços amunt per tal d’estar més protegits. L’estudi s’ha posat en marxa després de comprovar que l’índex de lesions en aquesta posició (la dels cordons exteriors de la pinya en les construccions folrades) és superior l’habitual.

Xiquets del Serrallo
3de9 amb folre matalasser.

Cinc edicions de la jornada Fem pinya!

La participació en l’estudi de la pinya a l’antiga forma part de l’aposta ferma per la seguretat i la prevenció en els castells que caracteritza la colla matalassera. Precisament en aquesta línia, aquest passat dissabte al seu local del carrer Santa Anna va tenir lloc la Jornada Fem Pinya!, dedicada a divulgar, conscienciar i assessorar els castellers en matèries com la prevenció de lesions, la correcta col·locació a les pinyes, la seguretat, la preparació física específica que cal per ser casteller (i per cada posició concreta en el castell). La d’enguany ha estat ja la cinquena edició d’aquesta jornada.

La presidenta dels Xiquets, Mireia G. Mohedano, destaca que la seguretat i la prevenció són "cabdals" per als de la camisa ratllada. "Ja vam formar part del primer grup de colles que van participar, fa més d’una dècada, en l’estudi sobre la viabilitat del casc per a la canalla; fa cinc anys que organitzem la jornada Fem Pinya! per conscienciar els nostres castellers; assistim entusiasmats a les jornades de prevenció que organitza la Coordinadora de Colles, etc. De manera que quan des dels Castellers de Sants es va posar en marxa aquesta iniciativa de la pinya a l’antiga, vam tenir clar que també hi volíem ser", subratlla la dirigent matalassera.

Temas

Comentarios

Lea También