Els comerços de Valls obriran el diumenge amb motiu de la Festa de la Calçotada

A més, l’Oficina de Turisme oferirà visites al Campanar i al refugi antiaeri ubicat a la plaça del Blat i costarà dos euros

25 enero 2019 10:47 | Actualizado a 25 enero 2019 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Festa de la Calçotada d’aquest diumenge espera reunir més de 35.000 visitants d’arreu. Alguns vindran amb autobús, d’altres amb cotxes particulars, i de diferents llocs de Catalunya, França o Andorra. 

Està considerada la festa més popular de Catalunya, i enguany arriba a la 38a edició. Valls aquell dia farà olor de calçot, amb mercats i degustacions populars a les places i carrers de la ciutat en una celebració a la que també s’hi sumarà el seu seguici festiu i popular vallenc.
El Comerç de Valls preveu que aquests dies augmentin les vendes, ja que l’esdeveniment mou un gran nombre de visitants d’arreu. 

Per la seva part, la presidenta de Comerç de Valls, Carme Sendra assenyala que «molts establiments d’aquí a Valls –ubicats a l’eix comercial- obrirem de forma excepcional. Ens trobem en època de rebaixes i esperem liquidar producte». Comerç de Valls participa en un premi al concurs de cultivadors de calçots que se celebrarà a la plaça de l’Oli. 

L’esdeveniment cada cop té més projecció internacional. Enguany la televisió CGTN de la Xina emetrà un programa especial pel seu canal en xinès i en anglès. Demostracions de calçot, el mercat i activitats per a tots els públics tindrà lloc el dissabte. Cada cop més els restauradors innoven i el calçot és el producte estrella. L’objectiu de l’organització és fer un «cap de setmana calçotaire», i per aquest motiu fa uns anys que aposten per allargar un dia més les diferents activitats. 

El diumenge serà el dia central. Hi haurà diferents concursos i demostracions. El que genera més expectació és el concurs de menjar calçots que tindrà lloc al Pati al migdia. 

La temporada de calçotades mou un volum de negoci d’uns 12 milions d’euros, segons dades de la Cambra de Comerç. Una cinquantena de restaurants de la comarca ofereixen calçotades. N’hi ha uns quants que s’afanyen a ser els primers, com Casa Fèlix, Masia Bou o Cal Ganxo, on volen oferir els calçots més tendres i exploten al màxim el producte.

Visites guiades
L’Oficina de Turisme de Valls estarà oberta tot el cap de setmana per explicar els turistes les diferents activitats i el què poden visitar. De forma excepcional es podrà visitar el campanar de Sant Joan, i el refugi antiaeri cada mitja hora. El preu és de dos euros i no caldrà reserva prèvia. El Museu de Valls, el Museu de la casa natal mare Güell i el Museu de carros i eines del Camp també estaran oberts al públic. 

A la capella del Roser hi ha les rajoles del segle XVII i a més s’hi pot contemplar fins la setmana vinent el pessebre monumental, del vallenc Jordi Targa. Altres edificis emblemàtics de la ciutat són el monument als Xiquets de Valls, la façana de la casa de Santes Creus, o el Santuari del Lledó. 

La Sala Gòtica de Can Segarra i Refugi antiaeri de la plaça del Blat estan dissenyats com un equipament per conèixer una part molt important de la història de Valls corresponent al període 1931-1979, abastant des de la Segona República fins a la Transició, passant per la Guerra Civil i el Franquisme, com la resta de centres de Catalunya integrats en l’àmbit del Memorial Democràtic.

Refugi antiaeri
El refugi antiaeri de Valls es troba sota la plaça del Blat. Va ser construït l’any 1938 davant del perill de ser bombardejats. El refugi es dugué a terme d’acord amb projecte dissenyat per l’arquitecte municipal Josep M. Vives Castellet. 

El cap de les obres va ser Ramon Claravalls i els vallencs col·laboraren en la seva realització.És un refugi subterrani, de tipus galeria i cobert de maons. Es troba a uns 8 metres de profunditat amb galeries d’1,80 metres d’alçada i 1,60 metres d’amplada. Avui en dia la zona que es pot visitar ocupa una llargària d’uns 55 metres.

Comentarios
Multimedia Diari