Els més petits ajuden a la recuperació dels torrents de Valls

Cada escola té un tram diferent d’aquest espai fluvial. Analitzen i recullen dades sobre el bosc de ribera i les alteracions de l’entorn, entre altres aspectes

16 octubre 2019 09:10 | Actualizado a 21 octubre 2019 16:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Estem fent una inspecció al torrent. És molt xulo, però ens estem trobant molts residus. I això no ens agrada tant», van explicar dos alumnes de 5è de primària del col·legi Vedruna Valls, Sergi Roig i Ariadna Ripollés mentre realitzaven l’activitat al torrent de la Xamora. Per ells, és un dia diferent. Han sortit de la classe, i s’han desplaçat fins al torrent de la Xamora, el més proper a l’escola.

I és que nens i nenes de Valls participen en el projecte de recuperació dels torrents de la capital de l’Alt Camp. Cada escola té un tram diferent. Durant l’any realitzen dues sortides a aquest espai fluvial: una a la tardor i l’altra a la primavera. Amb grups de cinc persones, analitzen i recullen dades sobre el bosc de ribera, el cabal, les alteracions de l’entorn, a més de dades fisicoquímiques de l’aigua i la determinació de la seva qualitat biològica segons les famílies d’invertebrats que hi viuen.

Aquestes dades permeten copsar l’estat dels torrents i, amb el temps, disposar d’un històric acumulatiu al llarg dels anys per observar la seva evolució.

«A classe vam aprendre la teoria, i ara ho apliquem. És una mica difícil calcular el cabal de l’aigua, però entre tots ho fem», va dir il·lusionada Ariadna Ripollés. «Amb aquesta activitat aprenem conceptes com el pH, l’oxigen que té l’aigua, i a més utilitzem altres assignatures. Per exemple, el medi natural, les matemàtiques...», va remarcar el tutor de cinquè de primària del col·legi Vedruna Valls, Roger Montalà.

Conscienciar els alumnes

L’activitat també ajuda a conscienciar els alumnes sobre els residus i els abocaments que hi ha. «Nosaltres a casa podem ajudar que el torrent estigui més nét. Per exemple, no cal llençar les tovalloletes al vàter, o reciclar l’oli que utilitzem a casa», va afirmar Sergi Roig.

«Mira! Hem trobat una altra cullereta i un cuc! Es mouen», va dir emocionat un altre dels nens participants. Els alumnes es distribueixen la feina. «Tres nens van a buscar bitxos, i els altres dos omplim la fitxa. Ens ho estem passant molt bé, espero tornar un altre dia aquí», va comentar una alumna satisfeta amb el projecte.

«L’objectiu també és sensibilitzar als més petits a favor de la conservació d’aquests espais fluvials», va remarcar el tutor.

A la primavera, els alumnes tornaran a visitar el torrent de la Xamora, i faran els mateixos càlculs que ara. «Això els permetrà veure com ha canviat el torrent en diferents mesos», va detallar el tutor Roger Montalà. Va afegir que «per la majoria d’alumnes eren espais amagats, i els tenen sota casa. A partir d’ara els coneixeran i podran venir amb les seves famílies».

Retirada dels col·lectors

L’Ajuntament de Valls va aprovar aquest estiu la retirada dels col·lectors dels torrents. El 1994 es van instal·lar a la mateixa llera dels torrents i han generat problemes continuats de manteniment. Al llarg d’aquest quart de segle, pluges torrencials o moviments de terres han provocat el trencament de col·lectors en diversos punts, una problemàtica que genera vessaments d’aigües residuals. A més, l’aigua naixent dels torrents s’infiltra també als mateixos col·lectors, reduint el seu cabal ecològic i, a més, provocant problemes de funcionament a l’estació depuradora dels Molins.

Comentarios
Multimedia Diari