Els paradistes de la fruita i la verdura de Valls demanen reobrir el mercat setmanal

L’Ajuntament va prendre la decisió el passat 13 de març arran de la crisi sanitària del coronavirus

26 marzo 2020 18:50 | Actualizado a 26 marzo 2020 19:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El mercat setmanal de fruita i verdura de Valls està tancat arrel de la crisi sanitària del coronavirus. Una decisió que va prendre l’Ajuntament de Valls el passat 13 de març.

Des del Grup de Consum La Bajoca van demanar al govern conèixer-ne els motius i, tot i no rebre resposta formal o per escrit, els hi van fer saber que la decisió es va prendre perquè no es podia assegurar el compliment de mesures de seguretat, perquè s’incitava la gent a sortir al carrer i perquè només hi ha un pagès local.

«Alguns paradistes ens han contactat ja que no entenen que no puguin venir i s’està fomentant que es vagi a comprar el supermercat i a més és un greuge pels pagesos», remarca Medir Cucurull del grup de consum, La Bajoca. Afegeix que «el tancament del mercat contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i a més perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments».

Unió de Pagesos, amb el suport de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), està reclamant als Ajuntaments que han suspès l’obertura dels mercats d’aliments a l’aire lliure d’aforament inferior a 1.000 persones, que rectifiquin. Unió de Pagesos recorda que altres ajuntament com els de Vilanova i la Geltrú i Montblanc Conca de Barberà han rectificat i han tornat a posar-los en pràctica. «Esperem que el de Valls se sumi a la rectificació», diu Cucurull.

Segons fonts municipals el motiu és que «no volem córrer el risc i evitar la mobilitat de paradistes». De fet, una setantena de comerços mantenen les seva activitat i molts d’ells fan comandes a domicili.

«Les botigues tenen capacitat per abastir la demanda dels veïns de la ciutat», asseguren. Afegeixen que «de moment no tenen previst reobrir-lo ja que els casos van cada dia a més però si canviés la situació del coronavirus ja es veuria el què fem».

Les cistelles de fruita i verdura ecològiques a domicili és una alternativa a la compra en botigues i supermercats que està agafant molta volada arran la crisi del coronavirus. Ja sigui per la relació directa amb el productor o per la qualitat associada al producte de proximitat, aquesta opció de consum alternatiu atrau nova clientela. Al Camp de Tarragona hi ha diversos pagesos que s’hi dediquen. En Mikel Rubiralta, amb horta entre Alcover i Vilallonga del Camp, diu que està desbordat per les comandes. Amb tot, assegura que aquests dies no fa caixa. La seva principal font d’ingressos era el mercat setmanal de Valls on hi tenia parada. Com molts, s’ha suspès. «Reparteixo moltes més comandes que rebo a través del mòbil, però això no compensa la baixada de no poder anar a mercat; és a dir, jo no faig més negoci pel coronavirus, al contrari», afirma en Mikel. Si normalment atén una vintena de comandes a la setmana, ara se li han disparat a la cinquantena. la afegida com per comandes més freqüents de clients ja fixes.

Des del grup de Consum la Bajoca segueixen repartint amb les mesures establertes per sanitat i els proveïdors segueixen treballant. De fet, els seus productes són de proximitat i ecològics.

Comentarios
Multimedia Diari