Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Emocions per recordar l’adéu dels brigadistes de la Guerra Civil

Reportatge. Més d’un centenar de persones es reuneixen en un acte a l'Espluga de Francolí ple de records per commemorar la retirada dels combatents internacionals 

Núria Torres (ACN)

Whatsapp
La consellera Capella saludant un combatent veterà, Lluís Martí. FOTO: acn

La consellera Capella saludant un combatent veterà, Lluís Martí. FOTO: acn

L’Espluga de Francolí ha tornat a reviure el comiat d’homenatge que es va fer a 2.000 brigadistes internacionals el 25 d’octubre de 1938, que havien lluitat en defensa de la República durant la Guerra Civil. Vuitanta anys després, l’antic hospital militar de l’Espluga, reconvertit en l’actualitat en un alberg juvenil, va reunir ahir més d’un centenar de familiars de brigadistes i representants de diverses associacions vinguts de diversos països, com Itàlia, França, Gran Bretanya i els Estats Units, en un acte carregat d’emocions, records i anècdotes. Només queden tres supervivents en vida que no van poder assistir a l’acte. La consellera de Justícia, Ester Capella, va descobrir un plafó en record d’aquells fets.

La consellera va apel·lar a la memòria històrica. «El silenci, l’apropiació i la reinterpretació interessada van generar durant molts anys que se solidifiquessin mites i enganys sobre el nostre passat i, fins i tot, un record edulcorat del feixisme». Segons Capella, cal rebatre-ho a través d’«esforç, anàlisi, reflexió i persistència, sense defallir». 

«Un poble sense memòria és un poble sense accés a la veritat, i sense veritat no hi pot haver justícia», va etzibar. «Hi ha molta feina per fer; Catalunya és un país de pau i vol seguir sent un país de pau, les nostres constants aportacions al diàleg i a la fraternitat així ho han demostrat sobradament», va dir la consellera, davant el centenar d’assistents.

Entre aquests, a les primeres files, s’hi trobava un veterà, Lluís Martí Bielsa, responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades al 32è grup de la Guàrdia d’Assalt. Va assistir a les desfilades en el comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona. D’anècdotes per contar en té un reguitzell. Té la ment molt clara i les recorda totes, assegut a la seva cadira de rodes.

Anècdotes en temps de guerra

Explica com va posar pernil en un envàs de llet condensada per enviar-lo al seu germà gran i a un brigadista francès, empresonats a Königsberg, capital de l’antiga Prússia Oriental. Afamats que estaven, el van gaudir tant que sempre li van agrair aquell gest. «El grup brigadista francès em deia que se’l van menjar a la meva salut, i també teníem amics italians», relata.

Es considera que entre 35.000 i 40.000 voluntaris internacionals de més de cinquanta països van formar part de les Brigades, tot i que mai en van ser més de 15.000 al mateix temps. En van morir entre 10.000 i 14.000. Diverses poblacions del sud de Catalunya van organitzar festes per acomiadar-los. L’acte central es va fer el 25 d’octubre de 1938 a l’Espluga, en un antic balneari habilitat com a hospital militar, que actualment és un alberg de la Generalitat. Hi van assistir 2.000 voluntaris internacionals en representació de tots els brigadistes. Van acabar ballant amb les infermeres de l’hospital.

Italo Poma, fill d’un brigadista que va assistir a aquest acte de comiat a l’Espluga, que és el president de l’Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna, expressava l’emoció que l’antic hospital militar ara sigui precisament un espai juvenil. «Aquest lloc m’inspira molt, és molt especial; tot i que va ser un lloc de pau, els brigadistes van ser-hi i van impregnar-lo, i trobo significatiu que la defensa de la pau es pugui traslladar als joves que ara ocupen aquest espai i sigui com una continuïtat», va dir.

Temas

Comentarios

Lea También