«Estem exposades al virus i per a molts som desconegudes i oblidades»

Les administratives sanitàries del CAP reivindiquen la seva tasca i asseguren que aquests dies han de fer de tot

07 abril 2020 06:40 | Actualizado a 07 abril 2020 07:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les administratives de l’EAP Valls Urbà-CAP Dr. Sarró aquests dies de pandèmia treballen més. «Som un col·lectiu una mica desconegut, portem la gestió d’agendes, formació, recursos humans i no parem de rebre un gran allau de trucades cap a metges, i molts no hi són», diuen des del departament administratiu. Afegeixen que «ara és el moment de fer-nos veure ja que sempre hem estat oblidades o menystingudes per a molts».

Com molts altres oficis, elles estan de cara al públic i exposades al virus. Van amb guants i mascaretes. Fa unes setmanes van demanar tovalloletes per netejar al taulell «perquè no en teníem i ho veiem necessari amb aquesta pandèmia». Així, compleixen les normes de seguretat tal i com marca el departament i les autoritats sanitàries. També hi ha una cinta de separació mentre s’esperen els usuaris a ser atesos a l’entrada del CAP.

Fins fa poques setmanes, però, no els hi van col·locar unes mampares de protecció de plàstic, que separen el tauler d’informació, just a l’entrada del CAP i on els usuaris demanen informació i els hi donen les hores de visita al metge. A més, aquests dies netegen les instal·lacions més sovint i desinfecten per evitar el contagi de la Covid-19.

«Aquests dies ens canvien els protocols molt sovint i és més difícil treballar. Algunes fem teletreball i molts metges alguns dies de la setmana també», remarca el col·lectiu. El CAP de Valls hi treballen 14 auxiliars administratives.

Tranquil·litzar a la gent

Les administratives expliquen que aquests dies estan fent feines de tot tipus. «Hem de tranquil·litzar a la gent ja que està molt angoixada per la situació que estem vivint i no saben com actuar. Altres persones necessiten informació o tenen altres problemes i els hem d’ajudar». Pel que fa a les receptes, es renoven en un sistema on-line.

«El pacient pot parlar amb el seu metge a través de la pantalla i li renoven la recepta automàticament perquè, a part del tema del coronavirus, hi ha proves i altres temes que se segueixen realitzant amb normalitat».

Els usuaris també poden utilitzar La Meva Salut, on es poden comunicar amb el seu metge

També els usuaris poden utilitzar La Meva Salut (LMS). Aquest és un espai digital segur que permet a la ciutadania, a través d’una identificació digital, accedir a la seva informació personal de salut, fer consultes i realitzar tràmits electrònics de forma segura i confidencial.

Les administratives de Valls, per a fer-se veure, han dissenyat un cartell i un vídeo on el seu missatge és «Lluitem amb tu i estem al teu costat per lluitar contra aquest virus». Al cartell es veuen elles amb mascareta i demanen a la ciutadania que es quedi a casa.

«Al CAP no només hi treballen els metges sinó administratives, el personal de neteja. I no demanem que ens aplaudeixin però sí que ens tinguin una mica més en compte ja que estem exposades en tot moment. Les administratives sanitàries també lluitem», conclouen el col·lectiu del CAP de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari