Estudiants de la URV elaboren la primera cervesa artesana

La iniciativa s’ha realitzat amb la col·laboració de la cerveseria Les Clandestines de Montferri

12 mayo 2019 17:01 | Actualizado a 13 mayo 2019 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Innovar i millorar la qualitat de les cerveses. Aquestes són les expectatives que el sector té per a la nova generació de productors de cervesa que surt del Màster en Begudes Fermentades de la URV, iniciat l’any 2015. La formació és la clau, però també l’experiència acumulada dels primers productors de cervesa artesana. 

Els estudiants s’han traslladat de les aules i el laboratori a la cerveseria Les Clandestines de Montferri per elaborar la primera col·laboració cervesera de la URV amb aquesta cerveseria, amb les indicacions dels professors Roger Plata, Jordi de Mier i del cerveser Miquel Àngel del Castillo. En la línia de les cerveses que s’estan produint els darrers anys a Catalunya i en altres territoris, la idea d’aquesta pràctica és trobar un estil propi. 

Per això, a més del procés del maltejat, l’ús del llúpol i les decisions sobre el procés de fermentació, hi ha un aspecte que és determinant per al gust i el caràcter de la cervesa: la utilització de most de la vinya del Celler Experimental Mas dels Frares, de la Facultat d’Enologia. La recepta, preparada pels mateixos estudiants i professorat, inclou, a més del most del raïm, malta procedent del Vallès Oriental de la cerveseria Quana, maltejada a Alemanya, i una barreja de llúpol forani i català, que incorpora una nova varietat de llúpol desenvolupat per BioLupulus, Lolita. Un cop van tenir l’aigua amb les condicions químiques adequades, la malta i el llúpol preparat, els estudiants van posar-se a la feina a la cerveseria.

a primera tasca era fer un molturat dels cereals. Els estudiants havien de calcular la temperatura i el PH adequat, perquè els enzims presents a la malta transformessin el midó en blocs de sucre, durant el macerat. En acabar, es filtra per separar el sòlid del líquid, que retorna al tanc i es bull per pasteuritzar i s’hi afegeix el llúpol. En total, 600 litres, als quals a l’inici de la fermentació s’hi van afegir el most de moscatell, que marca el caràcter de la nova cervesa. Després de la cocció, va reposar i es va refredar per fermentar en un procés de prop de 10 dies. Fins que finalment s’ha envasat. Aquesta experiència ha de servir als estudiants per «veure com pot ser el seu futur professional, i, a la vegada, entendre que la producció de cervesa és molt integral», explica Roger Plata, professor de l’assignatura Ciència i Tecnologia Cervesera. Així mateix, tot el procés formatiu repercutirà en el sector, segons aventura Miquel Àngel del Castillo: «Quan nosaltres vam començar no existia formació reglada, ara els estudiants surten amb tècniques i coneixements que faran que el sector creixi en qualitat i en innovació».

Comentarios
Multimedia Diari