Faixa i mocador a l’escultura d’El Casteller de Valls

L’enfaixada del primer monument dedicat al fet casteller ha tingut lloc aquest divendres al Pati

23 octubre 2020 19:50 | Actualizado a 23 octubre 2020 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El so de les gralles i timbals de Bufalodre ha acompanyat l’icònic moment de l’enfaixada de l’escultura El Casteller, ubicada a la plaça del Pati. Davant d’un públic que va omplir la plaça guardant les distàncies i assentat en cadires, es va procedir a posar la faixa al monument, malgrat que enguany aquest gest és més simbòlic que mai, ja que no es podran veure castells a plaça a causa de la situació sanitària, la qual cosa va donar a l’acte un to molt més emotiu que en altres ocasions.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Sergi Font, ha estat l’encarregat de posar la faixa al casteller del monument, acompanyat per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; pel regidor de Cultura, Marc Ayala i per representants de les colles dels Xiquets de Valls, que han participat en l’acte. També ha estat present el director de la revista Castells, Santi Terraza, que ha volgut donar un missatge d’alè als castellers. «Sabem que un cop hagi passat tot això, els castells tornaran i on segur que tornaran serà a Valls, perquè al llarg de la història ja ha passat altres vegades i sempre s’hi ha tornat», ha expressat.

Enguany, a més, l’escultura també va lluir el mocador casteller d’aquesta Fira de Santa Úrsula, que porta el lema Les castelleres i castellers tornarem a les places, que s’ha fet per tal de donar un missatge d’esperança per fer front a la pandèmia de la Covid-19, i que es va distribuir de forma gratuïta entre els assistents. Seguint amb la intenció d’aquest missatge escrit al mocador, Santi Terraza ha afegit que «podem tenir la total convicció que a la plaça del Blat es tornaran a veure castells i les dues colles vallenques tornaran a lluitar com ho van fer a la darrera Santa Úrsula i emocionant-nos com ho han fet en moltes diades».

Primer monument casteller

L’obra El Casteller és el primer monument dedicat al fet casteller i va ser inaugurat l’any 1951, durant les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. És obra de l’escultor Josep Busquets i Òdena (1914-1998). L’escultura, de mida natural, representa un home amb un infant a la seva espatlla, tots dos vestits de castellers. El monument original era de pedra, però va quedar malmès per la pol·lució i els actes vandàlics, per la qual cosa l’any 2007 va ser reemplaçat per una còpia feta de bronze a partir del motlle original. L’escultor Josep Busquets i Òdena, natural de Fontscaldes, va tenir un lligam molt estret amb Valls tot i que va marxar a viure a Barcelona. Es pot dir que la ciutat és una mena d’exposició permanent de les seves obres, ja que també n’hi ha a l’ajuntament, al Pius Hospital o al Centre de Lectura. El Casteller no és l’única peça dedicada als castells que va fer a la ciutat, ja que també és obra seva el monument als Xiquets de Valls, de 14 metres d’alçada, que data de l’any 1969 i que està ubicat al passeig dels Caputxins.

Comentarios
Multimedia Diari