Fuita simulada a una empresa d'incineració de residus especials de Constantí

Protecció Civil ha organitzat avui, juntament amb la firma SARPI Constantí un exercici que consistia en actuar davant una fuita en un tanc dins les instal·lacions

30 octubre 2018 17:34 | Actualizado a 02 noviembre 2018 13:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat avui, juntament amb l’empresa de gestió de residus especials SARPI Constantí un simulacre de fuita en un tanc dins les instal·lacions de l’empresa.

L’objectiu de l’exercici ha estat provar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de l’empresa i les actuacions del personal davant situacions d’emergència; avaluar la coordinació entre els diferents cossos actuants, i comprovar els protocols d’avisos i les comunicacions.

L’exercici ha simulat una fuita de producte en el tanc de tòxics/inflamables. A conseqüència d’aquest incident un operari de l’empresa ha resultat ferit durant les tasques de contenció i descontaminació.

En detectar-se l’accident, l’empresa ha activat el seu pla i ha sol·licitat ajuda externa trucant als Bombers del Parc Químic Nord, al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil.

L’empresa SARPI ha mobilitzat al cap de l’emergència, al cap d’intervenció més un equip d’intervenció i alarma. A banda ha mobilitzat als bombers d’empresa del Parc Químic Nord que ha desplaçat a la instal·lació diversos efectius i una unitat específica de risc químic.

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat en rebre l’avís ha activat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT en fase d’Emergència per la possible afectació exterior.

A conseqüència de la fuita l’empresa ha decretat el confinament dels seus treballadors.

Els Bombers del Parc Químic han estat els primers en arribar, amb la qual cosa han realitzat la contenció del núvol tòxic i segellat la fuita.

Posteriorment han taponat la fuita i descontaminat el material i equips. Un cop han arribat al lloc els Bombers de la Generalitat, aquests han assumit el control de l’emergència, i Parcs Químics els han donat suport.

Els bombers del Parc Químic han mobilitzat 1 vehicle lleuger equipat amb material de rescat; 1 vehicle pesat (un camió motobomba) i 1 vehicle pesat PQR (un contenidor equipat amb material per emergències de fuites químiques).

Els Bombers, responsables del grup d’intervenció, hi han intervingut amb 5 dotacions dels parcs de Tarragona, Reus i Valls, i comandaments de la Regió. La seva tasca, en constant coordinació amb els bombers de la pròpia empresa i els del Parc Químic, ha consistit a aturar la fuita del producte i a neutralitzar amb escuma la que ja havia vessat, mantenint a tothora el perímetre de seguretat mentre la situació no ha estat del tot controlada. Posteriorment, han col·laborat en les maniobres de descontaminació de la zona afectada.

El grup d’ordre, format pels Mossos d’Esquadra, amb 14 efectius de l’ABP del Tarragonès, conjuntament amb 3 efectius de la Policia Local de Constantí, s’han ocupat del control d’accessos, han establert els perímetres de seguretat necessaris i han col·laborat en les tasques d’acompanyament dels altres efectius, tant d’arribada com de sortida.

El SEM, responsables del grup sanitari, han mobilitzat al lloc de l’emergència una ambulància bàsica amb dos tècnics.

El Grup de Control Ambiental, un cop ha rebut l’avís del CECAT, ha enviat dos tècnics i han consultat les dades de les estacions de vigilància per fer una primera valoració. Un cop al lloc han pres mesures en diferents punts de la zona de l’accident.

Protecció Civil de la Generalitat, responsable del grup logístic, ha destinat al lloc del simulacre dos observadors dels Serveis Territorials de Protecció Civil a Tarragona, a més del personal de guàrdia del CECAT.

Pel que fa a l’Ajuntament de Constantí, aquest ha constituït el Centre de Protecció Civil Municipal (CECOPAL) i ha avisat a les activitats del polígon.

Comentarios
Multimedia Diari