Girem full contra el càncer

Solidaritat. Benestar i cultura s’uneixen en una campanya per recaptar fons per a la recerca d’immunoteràpia

26 junio 2020 19:10 | Actualizado a 28 junio 2020 09:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Alegries, tristesa, il·lusions, pors, somriures i plors... El món del llibre apropa totes les emocions als lectors i lectores i ara també busca arribar no només a través de les seves pàgines, sinó implicar-los per ajudar en la recerca contra el càncer. Tothom és necessari en aquesta aventura, tothom pot ser protagonista, des dels llibreters als editors, els distribuïdors i els autors i autores. Les agències literàries i les associacions. Es tracta de la campanya ‘Girem Full! Llibres contra el càncer’ que, com tot, es va aturar amb l’arribada de la Covid-19 i el confinament. I és ara, aquest mes de juliol quan tornarà a agafar embranzida a les xarxes socials i a les llibreries de proximitat amb la vista posada també en el 23 de juliol, data del Sant Jordi alternatiu.

«Teníem clar que no volíem excloure a ningú, que no era un projecte de la ciutat de Barcelona, per la qual cosa vam fer reunions a Tarragona, Girona i Lleida. I quan les persones coneixen la importància de la immunoteràpia i de la investigació no diuen que no». Aquestes paraules són de l’Olga Federico, llibretera de La Impossible, a Barcelona i pionera del projecte». Però, què és Girem Full!? «L’Olga va viure l’experiència del càncer en primera persona, a l’Hospital Clínic i després del tractament volia poder fer alguna cosa que tornés allò que la Sanitat Pública li havia donat», explica Eric del Arco, de la llibreria Documenta, també a Barcelona. Aquest retorn és la campanya amb què es pot col·laborar de diferents maneres. Per una banda, les llibreries de proximitat tenen a la venda punts de llibre, pòsters i bosses amb el logo elaborat per a l’ocasió per Cristina Losantos, qui ha fet la il·lustració i Víctor Garcia Tur, encarregat del disseny gràfic. El preu d’aquest marxandatge és a partir dels 3 euros fins on es vulgui o es pugui arribar. Perquè una altra manera de participar és fent un donatiu a la pàgina web (https://www.giremfull.cat/).

Els diners recaptats van destinats a ITC Clínic, que contempla la construcció de les instal·lacions d’una nova unitat d’immunoteràpia i dotar-la de l’equipament necessari. També realitzar dos assaigs clínics en mieloma múltiple i càncer de mama. Tot plegat té un cost de 3 milions d’euros. «És la primera vegada que des del sector del llibre es fa una cosa així i és molt interessant perquè cadascú fa una aportació gratuïta dintre del seu àmbit», destaca la Gertri Adserà, de la Llibreria Adserà de Tarragona i Valls, i una de les primeres a adherir-se al projecte. Altres establiments del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre són la Llibreria Bassa, de Móra d’Ebre; la Galatea, de Reus i Cambrils; la Llibreria Gaudí, de Reus; La Capona de Tarragona i la Roca de Valls. Pel que fa a editorials d’aquestes contrades, Cossetània Edicions.

Quant a llibreries de tot Catalunya, abans del confinament ja s’havien afegit gairebé un centenar, fins i tot de Mallorca, així com prop d’una cinquantena d’empreses editorials. D’igual manera, entre els personatges coneguts que secunden la proposta es troben Rafel Nadal, Elisenda Roca, l’escriptora i actriu Àngels Bassas, la reusenca Coia Valls i la vallenca Margarida Aritzeta, l’actriu Mercè Sampietro, l’actor Pep Planas o el Jordi Campoy, productor musical i també escriptor. El degoteig és imparable.

«Jo la somiava aquesta resposta», diu l’Olga Federico. «El paper no està mort i és solidari. La llibreria té sensibilitat cap a la persona, la família, el barri i la comunitat», afegeix. «Tot allò que li succeeix a una persona ho viu una llibreria. Per aquest motiu estem intentant cuidar-les totes. Hem de ser miralls i oferir aquesta possibilitat de col·laborar».

El tractament

«La immunoteràpia ja és el tractament del present», defensa la cap de mecenatge de l’Hospital Clínic, Núria Vilamajor. En aquest sentit, explica que tradicionalment s’estan aplicant a la lluita contra el càncer tractaments com ara la químio o la ràdio. Són químics, externs al cos, agressius i tenen uns efectes secundaris que les persones pateixen. Per contra, la immunoteràpia parteix de les defenses del mateix cos per combatre les cèl·lules canceroses. «Al pacient se li extreu una mostra de sang. Se separen unes determinades cèl·lules del sistema immune, es manipulen genèticament, es tornen a infondre en el pacient i en el moment en què aquelles cèl·lules transformades entren una altra vegada dintre del cos del malalt combaten únicament les cèl·lules canceroses, a les altres ni les toquen», il·lustra la Núria Vilamajor. Així, és un tractament absolutament personalitzat, «és innovador, un gran avenç». La cap de mecenatge del centre hospitalari barcelonès apunta que s’ha pogut aplicar a algun tipus de càncer. «Perquè no és una malaltia. En són 200 i a cada càncer s’ha d’aplicar el seu tractament. I està donant resultats, ja que persones que han entrat a l’hospital molt greu, surten pel seu propi peu». Els primers són el mieloma i el de mama i a partir d’aquí el recorregut és llarg. Es dona la circumstància que el Clínic ja havia aconseguit tot el necessari per tirar endavant aquest tractament gràcies a la campanya a propòsit de la limfoblàstica aguda.

«La immunoteràpia funciona a molts llocs perquè en l’àmbit comercial s’està desenvolupant i als EUA, per exemple, costa un milió d’euros per pacient», apunta la Núria. També a Catalunya hi estan treballant altres hospitals. No obstant això, la diferència crucial és que el Clínic va desenvolupar una patent fora de l’àmbit comercial, la qual cosa permetrà que dintre de la Sanitat Pública, estigui a l’abast de tothom, alhora que ser una plataforma per arribar a altres hospitals. Quant al finançament, opten a diversos, «però tot és necessari per avançar. És temps que guanyem i cada dia que passa hi ha gent que es queda pel camí», assevera.

Comentarios
Multimedia Diari