Haver patit un càncer de mama predisposa a un de ginecològic

Segons un estudi elaborat amb població
de Girona i Tarragona, el risc es dobla

11 febrero 2020 07:00 | Actualizado a 11 febrero 2020 08:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Haver patit un càncer de mama predisposa a poder desenvolupar-ne un de ginecològic, segons un estudi elaborat amb població de Girona i Tarragona amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia de Girona i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.

El treball, publicat a Clinical Journal of Obstetrics and Gynecology, avalua 9.717 casos de càncer de mama diagnosticats entre 1980 i 2014 en dones residents a les comarques gironines, i que van ser seguides fins al mes de desembre de l’any 2015. Així doncs, la mitjana de seguiment d’aquestes pacients va ser de vuit anys. L’estudi va consistir a identificar els càncers ginecològics (vulva, vagina, coll uterí, cos uterí i ovari) que algunes d’aquestes dones van desenvolupar després del seu primer càncer de mama. Al final del període de seguiment, un total de 117 dones havien desenvolupat un càncer ginecològic. D’entre tots els tipus de càncers ginecològics, només es va observar un augment significatiu en el risc de càncer d’endometri (el tipus de càncer de cos uterí més freqüent) que es va veure incrementat més del doble, un 128%, en comparació al risc de tenir un cos d’úter en la població general.

En concret, es va observar que l’increment del risc es concentrava en els dos subtipus de pitjor pronòstic: en els adenocarcinomes tipus II i en els tumors mixtes epitelials i mesenquimàtics. De fet, en els adenocarcinomes tipus II el risc va ser el doble que en la població general, i en els tumors mixtes epitelials mesenquimàtics, el risc va ser més del triple que en la població general.

Estudis realitzats en altres països han obtingut resultats similars. Els investigadors recomanen aplicar un seguiment més exhaustiu d’aquestes pacients per aconseguir un diagnòstic precoç i poder millorar la seva supervivència i qualitat de vida.

Normalitzar la paraula ‘càncer’

Avui fa una setmana que es va commemorar el Dia Mundial Contra el Càncer, una efemèride que des de l’associació AECC-Catalunya contra el Càncer es va aprofitar per fer una crida a normalitzar la paraula ‘càncer’ perquè no sigui tabú. «He perdut la por a la paraula ‘càncer’. He de conviure amb ella per sempre més. I a la paraula ‘metàstasi’. Amb el càncer primari, em feien una por horrible. Ara no (...). Clar que espanten, però formen part del nostre dia a dia. Jo no me les puc treure de sobre, tant de bo ho pogués fer». És la veu d’Amàlia, que té una triple metàstasi després de patir un càncer de mama fa deu anys.

La psicooncòloga Mireia Golobardes afirma que compartir que es pateix un càncer pot ajudar a «viure-ho d’una manera més tranquil·la». També és important, afegeix, dir aquesta paraula als infants. «La paraula ‘càncer’ encara és tabú i impacta molt. Quan a un li diagnostiquen un càncer, pensa directament en la paraula ‘mort’. Aleshores, les expectatives del diagnòstic i del que passarà creen una gran angoixa. S’associa amb el pitjor, amb molt dolor, amb forts efectes secundaris, i no sempre és així», assenyala Golobardes.

Comentarios
Multimedia Diari