Inicien els treballs per reconstruir l’antic portal de Sant Francesc

El cost s’eleva als 750.000 euros i està previst executar-ho en un any. Ara ha començat l’enderroc del Kursaal

05 febrero 2020 07:50 | Actualizado a 05 febrero 2020 08:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montblanc ha iniciat els treballs per reconstruir l’antic portal de Sant Francesc. Aquest havia estat la principal entrada d’accés de la muralla medieval.

Ara, ha començat l’enderroc de l’edifici el Kursaal –l’antic cinema de la vila– per alliberar espai. També havia estat un gimnàs, una floristeria i habitatges. No obstant, els montblanquins encara l’anomenen l’antic Kursaal.

En el subsòl de la floristeria han aparegut els fonaments de l’antiga torre, de la qual se’n tenia molta certesa de la seva existència.

L’objectiu és reconstruir tant el portal com la torre que hi manca. L’actuació també permetrà guanyar més de 200 metres de pas de ronda. Les obres tenen un pressupost de 750.000 euros i està previst executar-les en un any.

«És l’obra de major envergadura que s’ha fet en els darrers anys. Canviarà la imatge de Sant Francesc i donarà una altra dimensió a l’entrada de la vila. Serà un abans i un després», va explicar ahir en roda de premsa davant de l’edifici el Kursaal l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

Segons Andreu, cal remuntar-se als anys setanta per trobar una actuació d’aquestes dimensions, quan es va remodelar tot el baluard de Santa Anna. Des de llavors no s’ha fet mai una inversió tan elevada.

Una actuació important

L’operació va arrencar fa gairebé tres anys enrere per tal de poder enderrocar els dos immobles construïts sobre aquest tram de muralla: una vella casa pairal –coneguda com cal Contijoch, ja enderrocada– i l’antic Kursaal. Comptant tot l’àmbit, el projecte supera el milió d’euros. L’obra és possible gràcies a la subvenció de l’1,5% cultural. «500.000 euros estan finançats pel fons del Ministeri de Foment i 250.000 per l’Ajuntament de Montblanc», va dir l’alcalde. «Serà un any d’emocions», va afirmar satisfet Josep Andreu.

Quan s’hagi acabat el tram de Sant Francesc s’haurà completat des de la torre dels Cinc Cantons fins al portal del Castlà i l’accés del centre històric de Montblanc canviarà.

Amb la recuperació d’aquesta torre ja en són 31 les que té la vila i el portal serà el cinquè. Així, la remodelada plaça de Sant Francesc recuperarà muralla. «Això canviarà radicalment la imatge de l’entrada del Montblanc medieval; hi havia el portal entre dues torres com passa a Morella, Carcassonne, Barcelona o al Monestir de Poblet. És la culminació de la muralla en aquest sector», va destacar Andreu.

Pel que fa a la mobilitat, de moment no hi ha afectacions al trànsit, però en el cas que n’hi hagin han dit que avisaran a la ciutadania.

Una experiència turística

Un cop el portal estigui enllestit «la gent que faci la visita i els montblanquins i montblanquines tindran una experiència mentre passegin. A més, ho anirem dotant de recursos», va destacar el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Montblanc, Oriol Pallissó.

El regidor va afegir que «ara l’hem d’ensenyar més orgullosos enriquint les visites guiades amb nous recursos de museïtzació com a part de la visita turística».

El clos emmurallat de Montblanc està declarat Bé Cultural d’Interès Local i suma gairebé dos quilòmetres.

Comentarios
Multimedia Diari