L’Associació Comerç de Valls repassa els seus 40 anys d’història en una exposició

La mostra d’aquesta entitat, un dels motors de l’economia local, es pot veure a l’Institut d’Estudis Vallencs

10 septiembre 2019 07:00 | Actualizado a 10 septiembre 2019 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació Comerç de Valls, abans Unió de Botiguers, es va crear l’any 1979 per un grup de comerciants de Valls. Durant aquestes quatre dècades, l’entitat ha sigut un dels motors per a l’impuls de l’economia local i un defensor del comerç de proximitat. Enguany celebra 40 anys amb diferents activitats. Una d’elles és l’exposició que es troba a l’Institut d’Estudis Vallencs.

«Al principi eren batalladors i eren un equip fent pinya i anaven en contra de l’administració. De fet, la vida històrica política i social de Valls va lligat al comerç», explica la comissària de l’exposició ‘40 anys de Comerç de Valls’, Aïda Sánchez.

Abans, al nucli històric hi havia més comerços i molta especialització. Tot ha canviat, i alguns s’han traslladat al carrer Vallvera, Avenir. Unió de Botiguers de Valls va néixer l’any 1979 amb molta embranzida. Un any més tard, van sortejar una Vespino entre els clients. Als anys 80 s’inicia una reordenació del comerç i sorgeixen botigues fora del centre. Un exemple és Pintures Solé que obrí local al carrer Abat Llort. El 1985 hi va haver un atracament al Banc Sabadell. De fet aquest va ser el màxim episodi de violència registrat a la ciutat. L’any 1988 es van obrir grans superfícies.

«Els comerciants s’hi oposaren des d’un primer moment. Amb l’enginy i les noves propostes van tornar a ser les protagonistes per combatre la competència», diu l’historiador i comissari de l’exposició, Àngel Gasol.

Una altra de les lluites dels comerciants va ser els carrers per a vianants o fins i tots reformar i rehabilitar les façanes del centre històric. «Aquesta va ser una de les demandes en la que molts botiguers van apostar», afirma Gasol. L’històric reclam d’un aparcament finalitza amb la inauguració del pàrquing del Barri Vell, amb capacitat per 200 automòbils. Sent insuficient, se’n plantegen de nous en altres punts.

«Quan van sorgir les targetes de crèdit hi va haver una nova guerra», assegura Gasol. En la lluita del comerç, els anys 90 va ser una època on molts establiments van decidir fer una renovació de les seves botigues amb una estètica més moderna. També, als anys 90 neix Valls viu la moda, l’oportunitat de fer d’aparador dels productes dels establiments vallencs i va suposar una novetat publicitària. El 2008 hi va haver ‘No a Ruanes’, que va esdevenir un moviment local que va involucrar diversos sectors. Alguns d’ells van formar la plataforma ‘Valls viu’ ja amb una vinculació política, amb accions judicials fins i tot. Des del 2006 s’engega el projecte ‘Treballem als Barris’ amb l’objectiu de generar ocupació i activitat econòmica a l’entorn del Barri Antic.

El tancament del Mercat Central va ser la primera conseqüència dels canvis de models comercials: l’aparició de grans superfícies. Lluny quedaven els anuncis oferint parades. Així doncs la Unió de Botiguers fa activitats, promocions i campanyes per incentivar el comerç local. Un dels esdeveniments més importants de l’any 2015 va ser la col·locació de la primera pedra del Museu Casteller de Catalunya. A partir del 2016 hi va haver nova junta i nous aires.

«S’han adaptat als canvis i a la modernització, Comerç de Valls ha estat sempre al servei dels seus clients», remarca el comissari de l’exposició, Àngel Gasol. De cara el futur cap on ha d’anar el comerç local? «Hi ha hagut molts canvis entre el comerciant i el client que ve a comprar. Però suposo que el futur del comerç ha d’anar cap a l’especialització», conclou el comissari i historiador, Àngel Gasol. L’exposició es podrà visitar a la Sala Sant Roc fins a finals de setembre.

Comentarios
Multimedia Diari