Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'Associació de Municipis Eòlics reclama al Govern establir un cànon per a les empreses que exploten els parcs

L'AMEC agrupa ja dotze consistoris i pròximament s'hi podrien adherir entre vuit i deu més

ACN

Whatsapp
El president de l'AMEC i alcalde de la Granadella, Carlos Gibert. Foto: ACN

El president de l'AMEC i alcalde de la Granadella, Carlos Gibert. Foto: ACN

L'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC) insisteix en reclamar al Govern la creació d'una taxa o impost d'àmbit català per a les empreses promotores-explotadores de les centrals eòliques, que reverteixi d'una forma directa als ajuntaments, de la mateixa manera que ja estan aplicant diverses comunitats de l'estat espanyol. "El que volem és que aquests diners que les empreses ja reconeixen que han de pagar al territori, s'estableixin per llei", segons el president de l'Associació i alcalde de la Granadella (Garrigues), Carlos Gibert. L'AMEC agrupa actualment dotze ajuntaments, després de la recent incorporació de vuit nous municipis eòlics, que se sumen als quatre ajuntaments que van posar en marxa l'entitat ara fa un any. Tot i això, entre vuit i deu més també han manifestat la seva voluntat d'incorporar-s'hi en breu.

L'AMEC reitera la petició al Govern que reguli per llei les compensacions que reben els municipis eòlics per acollir centrals eòliques, amb l'objectiu d'establir un marc comú i evitar greuges comparatius, com s'està donant actualment. Els ajuntaments afectats asseguren que, en funció de l'acord signat entre les empreses i els consistoris, la compensació pot oscil·lar entre els 700 i els 3.000 euros per cada megawatt de potència instal·lada.

En declaracions a l'ACN, el president de l'entitat i alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, reclama la creació d'un nou impost o taxa d'àmbit català que haurien de pagar les empreses promotores-explotadores dels parcs eòlics i que revertiria de forma directa als ajuntaments que compten amb parcs eòlics al seu terme municipal. Galícia va ser la primera en instaurar al 2006 aquest cànon autonòmic, al 2008 el País Valencià va seguir l'exemple i, posteriorment, també el van aplicar Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

L'objectiu de l'AMEC és que també el Govern incorpori i pugui recaptar aquesta taxa o impost a les empreses energètiques que exploten parcs eòlics al territori. Gibert diu que la voluntat "és que vingués a revertir directament als ajuntaments i, d'alguna manera, poguéssim tenir per llei aquest impost regulat, juntament amb els impostos que ja percebem de les empreses", a través de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i de l'Impost de Béns Immobles de Característiques Especials (IBICE), al marge dels convenis signats entre ajuntaments i empreses energètiques amb què aquestes ofereixen diferents compensacions als municipis.

Cal recordar que l'Associació de Municipis Eòlics ja va traslladar aquesta petició el 22 d'abril del 2015 al Parlament, amb la compareixença del president de l'AMEC, Carlos Gibert, i del l'autor de l'estudi sobre l''Impacte econòmic de les centrals eòliques en els pressupostos municipals de Catalunya' i actualment diputat de la CUP, Sergi Saladié.

L'estudi posa de relleu que "no hi ha una clara correlació entre la distribució geogràfica de les centrals eòliques i els rendiments que aquestes aporten als territoris". Per això, "les diferències entre els rendiments d'unes i altres centrals rauen més aviat en els tipus d'IBICE que té aplicats cada municipi, en si estan actualitzats els elements de les centrals que han de tributar a través d'aquest impost, els tipus d'IAE, així com els tipus de convenis que tinguin signats cadascun dels municipis amb les empreses explotadores de les centrals eòliques", segons recull l'estudi elaborat per Saladié. Justament una de les propostes que fa passa per la creació d'una taxa o impost a Catalunya que gravi a les empreses explotadores de centrals eòliques.

Dotze municipis integrats a l'AMEC i vuit o deu més que també s'hi volen adherir

El 10 d'octubre del 2014 es va constituir a la Granadella -tot i que no va començar a funcionar activament fins al març del 2015- l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya, integrada per aquest municipi garriguenc, a més de Gandesa, Tarrés (Garrigues) i la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre). L'entitat va néixer amb l'objectiu d'esdevenir un interlocutor dels municipis afectats per tal de representar, defensar i promoure de forma conjunta els interessos generals d'aquests en el territori on existeixin parcs eòlics destinats a la producció d'energia elèctrica.

Catalunya ha vist en els darrers anys la implantació de parcs eòlics per a la generació d'energia elèctrica arreu del territori. Aquesta implantació ha estat duta a terme principalment per grans empreses eòliques i la ubicació de les instal·lacions majoritàriament ha estat en municipis petits i mitjans de les zones rurals del país. A Catalunya, el sector empresarial es troba representat per una patronal d'empreses eòliques EolicCat però fins a la creació de l'AMEC no existia cap entitat que representés i defensés els interessos dels municipis davant les empreses i les administracions competents.

El 2 de febrer passat la junta directiva de l'AMEC va acceptar en assemblea la incorporació de vuit municipis eòlics més, després que haguessin aprovat als respectius plens municipals l'adhesió a l'entitat. Es tracta d'Argençola (Anoia); Batea (Terra Alta); Castellfollit del Boix (Bages); el Molar, Pradell de la Teixeta i Torre de Fontaubella (Priorat); Sant Guim de Freixenet (Segarra), i Fulleda (Garrigues).

Ara l'entitat ja aglutina dotze ajuntaments, tot i que entre vuit o deu més també han endegat les gestions per adherir-s'hi, segons explica Gibert. Amb la incorporació de les poblacions que han manifestat la seva voluntat de formar part de l'AMEC, l'associació agruparà la meitat dels municipis eòlics del país i més del 50% de la potència eòlica, destaca. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha 39 municipis que compten amb algun parc eòlic al seu terme.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También