L'Ateneu Garriguenc i Conca 22 valoren positivament l'anunci de desviar els camions de l'N-240

Per l'AP-2 entre Lleida i Montblanc

ACN

Whatsapp
La N-240 ha estat sempre una carretera molt perillosa tant per a camions com per a turismes. Foto: arxiu/dt

La N-240 ha estat sempre una carretera molt perillosa tant per a camions com per a turismes. Foto: arxiu/dt

L'Ateneu Popular Garriguenc i el col·lectiu Conca 22 valoren positivament l'anunci de l'acord entre el Ministeri de Foment i el Departament de Territori i Sostenibilitat per restringir el trànsit de camions per l'N-240, entre Lleida i Montblanc, i desviar-lo per l'autopista AP-2, que discorre en paral·lel a la carretera. Ambdues entitats consideren que la mesura permetrà augmentar la fluïdesa i, en conseqüència, disminuir la sinistralitat a l'N-240. Així mateix, des de Conca 22 i l'Ateneu Popular Garriguenc entenen que la mesura ha d'anar acompanyada de la gratuïtat del peatge per als transportistes o, almenys, en una bonificació mínima del 50% i progressiva fins al 100%.

L'Ateneu Popular Garriguenc i el col·lectiu Conca 22, entitats promotores de la Declaració de Montblanc, consideren que desviar els camions per l'AP-2 entre Lleida i Montblanc farà que es redueixi el trànsit de l'N-240 i n'augmenti la fluïdesa, passant de nivells de "càrrega inestable" a nivells de "càrrega estable" (entre Lleida i les Borges Blanques) i de "fluïdesa" (entre les Borges i Montblanc).

Els 10.000 vehicles d'Intensitat Mitjana Diària (IMD) actuals disminuiran notablement -es passarà a una situació similar a la de finals dels anys 80- i això "contribuirà a un descens de la sinistralitat". Així mateix, ambdues entitats neguen que l'N-240 tingui cap problema de capacitat de trànsit, com s'ha dit des d'algunes instàncies, ni de deteriorament de l'asfalt. "Només cal circular-hi per adonar-se que això és fals", asseguren.

L'Ateneu Garriguenc i Conca 22 també celebren que Foment, titular d'ambdues vies, hagi ampliat la restricció del pas de camions a tot el tram entre Lleida i Montblanc, no limitant-lo a les Borges Blanques-Montblanc, com s'havia anunciat inicialment. "Incloure el tram Lleida-les Borges, més perillós i transitat, en la restricció de camions és un encert", defensen.

 

Gratuïtat del peatge

No obstant això, des d'aquestes entitats entenen que la mesura ha d'anar acompanyada de la gratuïtat del peatge per als transportistes o, almenys, en una bonificació mínima del 50% i progressiva fins al 100%. "Aquests no han de pagar els plats trencats de la situació de bloqueig a què s'ha arribat i cal posar una infraestructura existent i amb una IMD quatre vegades per sota de la seva capacitat com és l'autopista AP-2 al servei de les necessitats de mobilitat", remarquen.

De totes manares, aquestes dues entitats segueixen defensant la conveniència d'alliberar el peatge de l'AP-2 entre Lleida i Montblanc al més aviat possible per tal de connectar les terres de Ponent amb el litoral tarragoní per via ràpida i gratuïta, "una necessitat econòmica del territori i, al mateix temps, una mesura clau per minimitzar els accidents de la carretera N-240".

Des de l'Ateneu Popular Garriguenc i Conca 22 insisteixen que alliberar el peatge en aquest tram és la proposta que fins ara ha sumat més adhesions (institucionals, empresarials, polítiques, socials) i, en aquest sentit, fan una crida als representants polítics a refermar l'aposta pel rescat de l'autopista, "una mesura molt més sostenible a tots els nivells que construir una nova autovia en paral·lel i que és la defensada també pel sector transportista, a qui la suposada dificultat d'un accés llunyà de l'autopista a la ciutat de Lleida no suposa cap problema, com ja han manifestat en anteriors ocasions".

Finalment, ambdues associacions aplaudeixen també el Ministeri de Foment "per no cedir a les propostes mercantilistes de fer una nova autovia a compte de l'empresa Abertis i a canvi d'allargar-li la concessió de l'autopista". "Les necessitats de mobilitat de la zona no poden quedar subjectes, en cap cas, als interessos particulars d'empreses concessionàries ni constructores, menys encara quan tenim una autopista infrautilitzada i amb màxims nivells de seguretat", remarquen.

Cal recordar que aquest dilluns es tornarà a reunir la plataforma 'Prou morts a l'N-240', que agrupa alcaldes de municipis afectats per la sinistralitat a l'N-240, per analitzar el darrer anunci de Foment de restringir el pas de camions per aquesta carretera, en el tran entre Lleida i Montblanc.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También