L’Espluga renova el relat i una desena d’espais del Pessebre Vivent

Enguany es compleixen 10 anys de la representació al centre històric. En cada edició arriben als 3.000 visitants

20 diciembre 2019 08:50 | Actualizado a 22 diciembre 2019 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquests dies, els veïns de l’Espluga de Francolí estan fent els últims retocs abans d’estrenar el Pessebre Vivent. El municipi el representa des del 1964, amb dos episodis de gran esplendor: del 1967 al 1977 a les Coves de l’Espluga, i des de 2009 als barris del Capuig i del Castell. La representació té caràcter biennal i arriba als 3.000 visitants cada edició. Enguany es compleixen 10 anys de l’escenificació al centre històric medieval.

La principal novetat d’aquesta edició és la nova distribució d’escenes. L’objectiu és transportar el visitant a dues viles de l’antiga Judea: el poble de Betlem, on neix Jesús, i la ciutat de Natzaret. El visitant s’endinsarà per Betlem a les cases i carrers de l’antiga Espluga Sobirana o de dalt, un dels dos nuclis de població de l’Espluga Medieval. Als seus afores, sota les ruïnes de l’antic castell, trobarà l’estable en una cova. Ja d’entrada a Natzaret, pels carrers de l’antiga Espluga Jussana o de baix, el visitant viurà l’ambient d’uns dies després d’aquell primer Nadal, quan la família ja ha tornat a casa seva.

Per fer possible aquest nou relat, en total s’han hagut de modificar una desena d’escenes principals del pessebre, canviant-les d’ubicació i de format, i millorant la recreació històrica i el recorregut. L’objectiu és captivar també tothom que ja coneix aquesta representació, l’única feta amb figurants estàtics –completament quiets– de les comarques de Tarragona.

La casa de Josep i Maria

Una de les estrenes importants és la nova escena de la casa de Josep i Maria a Natzaret, dies després del naixement de Jesús, amb corral, celler i fusteria, i on rebran una visita molt peculiar, seguint els preceptes evangèlics que fixen l’arribada d’uns savis coincidint amb l’ordre d’Herodes I el Gran de fer matar tots els infants menors de dos anys nascuts a Betlem. Uns fets que, per l’edat fixada, no serien immediatament després del naixement de Jesús. D’aquesta manera també es renova completament l’escena més estimada del pessebre, tot i que es manté al mateix espai.

Josep i Maria portaran a Jesús al món en un estable abandonat construït sobre la roca d’una cova.També es renoven completament el campament romà, i s’estrenen hostal a Betlem, el forn de pa i el celler, amb nous recorreguts per l’interior de cases i carrerons fins ara no vistos.

A Natzaret, el mercat retornarà als seus orígens, a tocar de l’església Vella, i la Sinagoga de la ciutat viatja fins l’interior de les antigues cavallerisses medievals de la rectoria, on es representarà per primer cop la visita de Jesús al temple, als seus 12 anys. L’últim episodi evangèlic conegut de la seva infantesa. En aquesta part del recorregut, des de la casa on s’escenifica la ferreria i el safareig –i que en un futur s’ha d’enderrocar– s’han habilitat nous accessos.El Pessebre Vivent també ha aconseguit consolidar i fins i tot ampliar l’equip de figurants i muntadors fins a rècords històrics: 175 persones, 140 de les quals com a figurants i la resta, personal d’accessos, mobilitat i taquilla, més la quinzena de nois migrants acollits a Barberà de la Conca, alguns dels quals també faran de figurants. Això ha permès ampliar les representacions fins els quatre dies –26, 27, 28 i 29–,a les sis, dos quarts de set, les set i a dos quarts de vuit. També s’amplia el gruix d’animals vius i cuidats sempre amb les màximes precaucions i procedents de granges o criadors certificats. Hi haurà corders o ovelles, bestiar de corral, cavalls i ases i els ja coneguts camells del Pessebre de l’Espluga. Per la selecció del bestiar i dels aliments se segueixen amb rigor els criteris històrics del moment –abans de la descoberta d’Amèrica– i de la cultura i religió jueva.

«És un projecte que ja és un referent i enguany també apostem pel sector turístic. L’entrada inclou un 2x1 per visitar diferents museus del municipi o voltants o com el Museu del Pessebre», va dir ahir el coordinador del Pessebre Vivent, Xavier Lozano.

La part dels beneficis que es destinen a accions social seran pels damnificats per la riuada del 22 d’octubre a l’Espluga.

Comentarios
Multimedia Diari