La CUP demana que cap regidor vagi als actes religiosos de la Serra

Els altres grups municipals no consideren encertada la proposta i creuen que cadascú ha de fer 'el que vulgui'

19 mayo 2017 18:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La CUP va ‘encendre’ ahir una polèmica entre la resta de regidors del consistori montblanquí amb les Festes Extraordinàries de la Mare de Déu de la Serra com a teló de fons. Concretament, la formació va donar a conèixer a través d’un comunicat fet públic a la seva pàgina web que «la CUP de Montblanc no participarà dels actes religiosos», que se celebraran entre demà i divendres amb motiu de la sortida de la imatge de la Mare de Déu del seu santuari en processó com a acte que tan sols succeeix cada 25 anys.

Però més enllà d’exposar el seu posicionament, el grup va demanar a la resta de regidors del consistori que «tampoc ho facin en condició de càrrecs públics», fet que no es va veure amb bons ulls des de les altres formacions. «Que cadascú faci el que bonament vulgui, però que exigeixin aquestes coses, ho trobo del tot agosarat», afirmava ahir l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, al Diari, que a més a més opinava que la premsa «no és l’espai adequat» on llençar aquest tipus de crides.

Aconfessionalitat

En el comunicat, la CUP es basa en el caràcter aconfessional dels ajuntaments per tal d’eliminar els actes religiosos de l’agenda institucional i invitar els regidors a no assistir a les processons de la festa com a representants de la institució municipal, «sinó que ho facin com a ciutadans».

«Des de la CUP de Montblanc assumim plenament els valors republicans i laics expressats en les recomanacions de la Lliga per la Laïcitat», exposa el grup municipal, i s’afegeix: «Els representants democràtics de la comunitat en el seu conjunt assumeixen una ètica civil de mínims», i és per això que creuen que «s’haurien d’abstenir de participar en cap mena d’acte de culte, celebració, commemoració o festa que tingui un caràcter confessional específic a excepció d’aquells representants públics que ho facin per la seva convicció de consciència i no pas en funció de la seva representació pública, i que així ho explicitin prèviament».

La CUP també posa de relleu que «els càrrecs electes són representants de la vila», i que dins la societat hi ha persones atees, agnòstiques, catòliques i musulmanes. «Cal evitar favoritismes cap a una religió» per no caure en «desigualtats», es destaca.

Els altres grups, perplexos

La resta de formacions no van rebre la ‘proposta’ positivament i tots van coincidir que l’assistència als actes religiosos és voluntària. Des de CiU, Francesc Viñas considerava que amb aquesta qüestió «la CUP vol polititzar la festa major». «En tot cas, no han proposat un debat obert, sinó que han fet arribar un comunicat a la premsa i aquestes no són les formes», explicava.

Des de la FIC, Toni Gutiérrez va valorar el comunicat en la mateixa línia i afegia: «Que diguin com hem d’actuar, em recorda altres temps». Per la seva banda, l’alcalde, Josep Andreu, d’Agrupament Catalanista de Montblanc, assegurava que la seva formació assistirà «com sempre» als actes religiosos de les Festes de la Serra.

Comentarios
Multimedia Diari