La Conca segueix esperant les ajudes promeses per l’estat sis mesos després de la riuada

La comarca havia començat a remuntar després dels aiguats de l’octubre, que van deixar pèrdues milionàries. Ara, l’estat d’alarma pel coronavirus els ha obligat a parar màquines

21 abril 2020 06:50 | Actualizado a 21 abril 2020 08:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’una catàstrofe natural a una pandèmia mundial. La Conca de Barberà havia començat a remuntar després dels aiguats de l’octubre passat, que van deixar pèrdues milionàries. Precisament aconseguir els esperats ajuts promesos per part de l’Estat continua sent una de les assignatures pendents per part dels alcaldes de la zona. Per enèsima vegada, el batlle de Montblanc, Josep Andreu, reclama aquestes ajudes estatals per la riuada del Francolí i pel temporal Glòria.

«Ara està tot focalitzat en el coronavirus, però nosaltres seguim esperant que vingui aquest decret del Consell de Ministres, i no entenem que a Múrcia al mes i mig ja el tinguessin i nosaltres ja portem sis mesos», declara Andreu. «La situació és desesperada. Sense el decret no podem executar cap obra de reposició dels danys», es lamenta. L’emblemàtic Pont Vell de Montblanc continua visiblement deteriorat, si bé s’ha col·locat una passarel·la perquè pugui ser transitable. Tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua ha treballat en la neteja de la llera del Francolí, encara són molt visibles els desperfectes a la zona. La força de l’aigua es va endur negocis, cases i ponts en una riuada que va arrasar al llarg de molts quilòmetres.

La connexió de gas, provisional

A l’Espluga de Francolí, pel que fa als subministraments, la connexió de gas està garantit, però segueix sent provisional. Està previst que aquesta obra finalitzi en els propers mesos.

També hi segueix havent un transformador provisional a la zona del pont de la palanca, que hauria de ser retirat i substituït per la instal·lació definitiva per part de l’empresa subministradora. Aquestes obres s’han vist aturades durant uns dies pel confinament. Pel que fa a les tasques de recuperació de la llera del riu, l’Agència Catalana de l’Aigua ha destinat equips de Forestal Catalana per seguir amb la neteja. Fins ara han estat treballant en tot el recorregut del riu al seu pas per l’Espluga. En les properes setmanes es treballarà a la zona del riu Sec, on hi ha afectació de la riuada de l’octubre però principalment pel temporal Glòria.

L’Ajuntament de l’Espluga va aprovar el pressupost d’aquest any, on s’hi inclou una partida de 55.000 euros per comprar material i maquinària per la brigada municipal, per substituir la que es va endur la riuada.

«Haurem d’estudiar els usos que tindrà el riu i si serà un lloc de pas. Per exemple, a la llera hi havia un magatzem de la brigada i no té sentit que el tornem a fer al mateix lloc», apunta l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal. «El que demanem és més celeritat al govern espanyol perquè ens van dir que abans del 31 de març ens inclourien el decret i no ha estat així», referma Vidal.

«Una de les afectacions més importants de Vimbodí i Poblet va ser l’abastament de l’aigua. Tenim el subministrament garantit però de forma provisional», explica l’alcalde del municipi, Joan Canela. Una obra que assumeix el Consell Comarcal de la Conca és la conducció del clavegueram. «Pràcticament està enllestit», diu. A Vilaverd estan a punt de posar en marxa el pou que es troba al costat del riu. «També demanem que els danys a les sèquies dels regants dels pobles afectats estiguin inclosos al mateix reial decret», afirma el batlle de Vilaverd, Toni Anglès.

«Tenim una gran incertesa i no sabem com anirà. En el nostre cas, el riu es va emportar canonades d’aigua i s’estan canviant», assegura l’alcalde de Vallclara, Rosendo Roig. No obstant, encara queda feina pendent. «Per exemple, hi ha camins inaccessibles».

«Nosaltres hem anat arreglant les coses més urgents, com ara camins incomunicats. Molts llocs encara queden obres per fer», remarca Artur Miró, l’alcalde de Vilanova de Prades.

50.000 euros a cinc negocis

La Riuada ha repartit un total de 50.000 euros a cinc negocis –a raó de 10.000 euros per cada un–. Els projectes de recuperació presentats per part del Celler Rendé Masdéu, Drac Actiu, l’Hostal-Restaurant Les Disset Fonts, Serveis Funeraris Funeconca i el Restaurant El Celler es beneficiaran de les donacions i de la recaptació dels actes de la Riuada Solidària.

La plataforma ciutadana va recollir més de 107.000 euros amb la finalitat d’ajudar econòmicament els afectats pels aiguats. Els fons benèfics pendents de concedir –gairebé 58.000 euros– es distribuiran entre altres línies d’ajuts que han estat aturades temporalment per la vigent situació. En total, a l’Espluga es van rebre gairebé una cinquantena de sol·licituds, de les quals un 80% s’han acceptat ja que van presentar correctament tota la documentació requerida. A l’Espluga de Francolí es van comptar 200 afectats i a Montblanc, més de 100 hectàrees assolades.

Seguint l’exemple de Riuada Solidària, ara el Museu de la Vida Rural s’ha embarcat en una iniciativa de bracet amb la Universitat de Barcelona. Batejat amb el nom de ‘Floodup’ Francolí, vol ser un estudi al voltant dels aiguats amb l’objectiu de reduir els impactes que puguin generar noves riuades. Ara s’iniciarà la primera fase del projecte, que consistirà en la recollida d’informació i testimonis.

Comentarios
Multimedia Diari