La Cooperativa de Sarral inverteix tres milions d'euros

Es construeix una nova nau de 6.000 m2 per al cava

16 julio 2017 10:12 | Actualizado a 16 julio 2017 10:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres que està tirant endavant la Cooperativa Vinícola de Sarral són realment destacables, un enorme salt de qualitat per aquesta institució pagesa centenària, la qual compta amb 630 socis i produeix més de deu milions de quilos de raïm a l’any, és a dir uns 7,5 milions de litres de vi (20% per a l’elaboració de vins i caves embotellats propis i 80% per a la venda a l’engròs). Es tracta d’una nau de 6.000 m2 a peu pla, degudament climatitzada per a l’elaboració del cava, i que es completarà amb maquinària d’última generació.

L’esplanació i condicionament dels 22.000 m2 de terreny, situats a la riba dreta del riu Vallverd i a només 500 metres de les instal·lacions centenàries de la Cooperativa, van començar el novembre de 2016; avui, just a l’equador de les obres, l’estructura de la nau -feta amb plaques de formigó prefabricat i amb els colors de la terra (marrons, ocres, vermells...)- està pràcticament acabada i tot apunta que, a la primavera de 2018, ja es podrà inaugurar aquesta important ampliació industrial, “que permetria, en un futur, l’elaboració i emmagatzematge de quatre milions d’ampolles de cava anuals”, segons la previsió que fa l’actual president de la Cooperativa, Marc A. Bosch.

Inversió amb majúscules

Si les obres dutes a terme són espectaculars, no són menys cridaneres les xifres que hi ha al darrere: tres milions d’euros d’inversió total (sortits de recursos propis de la Cooperativa, d’aportacions voluntàries de la massa social, de crèdits bancaris i d’ajuts d’Europa, concretament de l’OCM del vi), que han permès l’adquisició dels terrenys ara fa quatre anys, la posterior urbanització i obra civil i, properament, la compra de nova maquinària. Les raons que hi ha al darrere d’aquesta  gran inversió cal buscar-les en el notori creixement que han viscut els actius de la Cooperativa en els darrers lustres. Si ens fixem per exemple en les estadístiques de l’any 2009, observem que les hectàrees de conreu de la vinya al terme sarralenc (macabeu, trepat, parellada i varietats negres) han augmentat un 10% (1.100 ha actualment), que les vendes de cava s’han gairebé triplicat (de mig milió d’ampolles s’ha passat al milió i mig) i que l’exportació ha crescut exponencialment (7 de cada 10 ampolles de cava que surten de la Cooperativa es venen a diversos països d’Europa, als Estats Units i al Japó).

La millora en la productivitat, tanmateix, no significarà pas la creació d’un gran nombre de llocs de treball. “El fet que la recepció del raïm i la vinificació continuïn duent-se a terme a les actuals instal·lacions” –explica el gerent de l’entitat, Joan Torné- “comportarà que la Cooperativa augmenti la seva plantilla en dos o tres treballadors especialitzats més, un 10%”. Actualment, el nombre de persones que treballa a la Cooperativa oscil·la entre els 30 i els 40.

El mateix Torné avança que les previsions d’amortització de la important despesa efectuada passen per l’objectiu d’arribar als dos milions d’ampolles abans de tancar aquesta dècada. Amb aquestes xifres de mercat en l’horitzó, hom creu que l’amortització podria ser una realitat cap a l’any 2030.

110 anys d’història

La Sociedad de Trabajadores Agrícolas del pueblo de Sarreal va ser fundada l’any 1907 per fer front al desastre de la fil·loxera, que havia devastat pràcticament totes les vinyes del terme a les acaballes del segle XIX. A aquest Sindicat Agrícola, o “Sindicat dels pobres” (constituït per parcers o petit propietaris), se li sumà l’any 1913 el Sindicato de Vinicultores de Sarreal, o “Sindicat dels rics” (format pels grans propietaris). Aquesta darrera entitat és la que contractà els serveis de l’arquitecte Pere Domènech Roura per bastir una de les més reeixides i ben conservades catedrals del vi, el celler modernista-noucentista de Sarral (1914-1918).

Ambdós sindicats no es fusionaran fins a l’any 1959 i aquesta data marcarà l’inici d’una lenta millora en la vinificació i en la comercialització. Haurem d’esperar, però, als anys vuitanta per assistir a la gran transformació industrial de la Cooperativa, amb l’inici de l’elaboració del cava, l’embotellament del vi, l’aposta per nous productes i l’obertura als mercats internacionals. Un terç de segle després, la Cooperativa Vinícola de Sarral -amb diverses marques reconegudes com Portell, Petrignano, Vinya d’en Grec o Bastets- és una de les cooperatives capdavanteres al nostre país en el sector vitivinícola.

Comentarios
Multimedia Diari